Dolar

32,4466

Euro

34,7271

Altın

2.435,90

Bist

9.915,62

Kazakistan'da sosyal ağlar erişime kapatıldı

Kazakistan’da tüm sosyal ağlar ve telefon üzerinden mesajlaşma yasaklandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-21 18:45:55

Kazakistan'da sosyal ağlar erişime kapatıldı

Dünya Bülteni'nde yer alan habere göre gece yarısından itibaren Facebook ve VKontakte sosyal ağları, Twitter, WhatsApp ve Viber Messenger ve YouTube gibi iletişim ağlarına erişimin kapatıldığı, Telegram uygulamasının ise kısmen çalıştığı bildirildi.

Azadlık radyosunun haberine göre, Alma ata şehri sakinleri internetteki özel sayfaları üzerinden yeni gelişmeyi gündeme taşıyarak eleştirdi.

Sosyal ağların kapatılma nedeni kesin olarak bilinmiyor, ancak vatandaşlar bunun toprak reformuna karşı bugün planlanan kitlesel protesto gösterileri ile ilgili olduğunu öne sürdü.

Alma Ata şehir sakinlerinden birisi, Kazakistan'da gece 12.00 - 01.00 arası Instagram ve Rus 'Moy Mir' ağı dahil hiçbir sosyal ağa ulaşılamadığını, gece 01.00 - 02.00 arasında ise internetin kendisinin bile çalışmadığını söyledi. Astana'da ise sadece sosyal ağlara ulaşım kapatıldı, ancak özel internet sayfalarına ulaşımda herhangi bir sorun yaşanmadı.

Kazakistan'da toprak reformuna karşı 21 Mayıs'ta planlanan kitlesel protestolar hakkındaki haberler sosyal ağlar aracılığıyla son bir ayda geniş biçimde paylaşılıyordu. Azadlık radyosu Kazak hizmetinin haberine göre 17 Mayıs itibariyle protesto gösterilerine davet ettiği için ülke genelinde 20'den fazla kişi gözaltına alındı.

ALMATI'DA İNSANLAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Bugün yapılan protesto gösterilerinde Kazakistan'ın savcı yardımcısı genel Andrei Kravchenko, Astana, Almatı ve Karaganda'da yapılan gösterilerde 40 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Almatı'da sokaklarda eylem yapan 100 kişilik grup Çin'in Kazakistan'daki topraklarda tarım arazini genişletme politikasına kapı açan arazi kiralama yasasına karşı çıktı.

Nisan ve Mayıs aylarında Kazakistan'ın büyük şehirlerinde yeni gündeme gelen arazi reformu ile ilgili protesto gösterileri yapıldı. Protestoların merkezinde tarım topraklarının yabancılara 25 sene müddetle kiralamalarına olanak sağlayacak yeni yasanın geri çekilmesi bulunuyor. Hali hazırdaki düzenlemede yabancılar 10 sene süre ile tarım arazilerini kiralayabiliyordu. Nazarbayev protestolara sebep olarak yasayı halka tam olarak anlatamadıklarını öne sürerek yürürlüğe girmesini ertelemişti.

kazak

 

Haber Ara