Dolar

32,4423

Euro

34,7619

Altın

2.438,13

Bist

9.915,62

Katılımcı ve yenilikçi anlayışın öncüsü; Albaraka Türk

Türkiye’de katılım bankacılığının öncülerinden Albaraka Türk, 30 yılı aşkın deneyimiyle sektöre değer katmaya devam ederken yenilikçi bakış açısıyla da reel sektöre katkı vermeyi sürdürüyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-09 15:33:56

Katılımcı ve yenilikçi anlayışın öncüsü; Albaraka Türk

Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye'de faizsiz bankacılığa öncülük ederek 1984'te kuruldu ve 1985'te aktif olarak hizmet vermeye başladı. Ortadoğu'nun güçlü sermaye gruplarından Albaraka Bankacılık Grubu (ABG), İslam Kalkınma Bankası (IDB) ile Türk ekonomisine yarım yüzyıldan fazla hizmet veren yerli bir sanayi grubunun öncülüğünde kurulan bir katılım bankası olarak, Türkiye'deki faaliyetlerini 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'na uygun olarak sürdürmeye devam ediyor

ORTAKLIK YAPISI

30 Haziran 2019 tarihi itibarıyla ortaklık yapısında; yabancı ortakların payı yüzde 65,99, yerli ortakların payı yüzde 8,77, halka açık olan pay ise yüzde 25,23.
Albaraka, Singapur'dan İngiltere'ye, Güney Afrika'dan Fas'a, Avustralya'dan Kazakistan'a 80 ülkede 1000'e yakın bankayla kurduğu geniş muhabirlik ağıyla; müşterilerine hızlı, kaliteli ve güvenli dış ticaret yapma olanağı sunmakta.
Bireysel ve küçük işletmelerin finansal ihtiyaçlarına destek verilirken 2 yurt dışında olmak üzere 230 yurt içi şube ve 3 bin 884 personelle müşterilere global bir katılım bankası olarak hizmet veriyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞERLER

ALBB

Albaraka Türk Katılım Bankası aynı zamanda  “Dünyanın En İyi Katılım Bankası Olmak” vizyonuyla, ana ortağı Albaraka Bankacılık Grubu (ABG) öncülüğünde Sürdürülebilir Bankacılık Programını başlattı. Türkiye'nin ilk Katılım Bankası unvanıyla, kurulduğu ilk günden bu yana birçok alanda lider konumunda olan Albaraka Türk; başlatmış olduğu Sürdürülebilir Bankacılık Programı kapsamında çalışanlarının desteğiyle insana ve çevreye duyarlı, ekonomik ve küresel kalkınmaya destek olan, sürdürülebilir bir dünya için tüm paydaşlarıyla çalışan öncü bir finans kuruluşu konumunda.

"KATILIM BANKACILIĞINA DEĞER KATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, "Türkiye'nin ilk katılım bankası Albaraka Türk olarak, 30 yılı aşkın deneyimimizle katılım bankacılığına değer katmaya devam ediyoruz. Sağlıklı bir büyüme ve dünya standartlarında hizmet hedefiyle çıktığımız yolda, müşterilerimizin ve bu toprakların sahip olduğu kıymetleri korumak ve onları yaşatmak en büyük hedefimiz. Dünyanın en iyi katılım bankası olma vizyonuyla, teknolojik altyapımızdan sunduğumuz ürünlere kadar gelişimimizi hız kesmeden sürdürmeyi amaçlıyoruz" diyor.

Kunrumsal açıklamasında, " Bugün, biri Erbil'de olmak üzere 230 şubemizle faizsiz bankacılığın ve müşterilerimizin değerlerine sahip çıkarak, sektörümüze yenilikçi bir bakış açısı kazandırmayı sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulunan Utku şunlara dikkati çekiyor:
"Tıpkı başarılarla dolu 30 yılımız gibi, geleceğimizi de yeni başarılarla taçlandırmaya, tüm paydaşlarımıza ilham vermeye devam edeceğiz.
Dünyada ve ülkemizde her geçen gün büyümesini sürdüren katılım bankacılığının sahip olduğu prensiplere sahip çıkmak, global arenada ülkemizin kazanımlarını artırmak için çalışmalarımızı aynı inanç ve umutla sürdüreceğiz. Albaraka ailesinin her bir ferdiyle; tüm müşterilerimiz, ülkemizin yarınları ve geleceğimiz için başarılı işlere imza atmaya devam edeceğiz."

SEKTÖR İÇİN STRATEJİK KARARLAR ALMA DÖNEMİ

Melikşah Utku, Mayıs 2020 tarihli açıklamasında ise Türk bankacılık sektörünün pandemi süreciyle birlikte zorlu bir sınavdan geçtiğine dikkati çekmiş, kurumsal çalışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulunmuştu.
"Salgın dönemi turnusol kağıdı oldu" yorumunu yapan Utku şunların altını çizmişti:
"Türk bankacılık sektörü teknolojiyi çok iyi kullandı, değişik ürünleri hızlıca farklı kanallar üzerinden kullanabilmeyi başardı.
Sektör olarak dünyanın genelinden öndeyiz. Sektörün yeni uygulamaya aldığı bazı teknolojilere müşterilerin hazır olmadığını ya da o teknolojilerin bankanın iş yapış şekline uygun olmadığı da gerçek.Bankaların iş yapış biçimlerini ve mantalitesini değiştirmesi gerekiyor. Salgın dönemi bunu zorunlu kıldı. Bildiğimiz hiyerarşik yapıların, onay mekanizmalarının bu dönemde işlemediğini gördük. Aslında mevzuatta kendini yenilemek zorunda. Islak imza, belli bazı evrakların getirilmesi gibi zorunluluklar var. 65 yaş üzerindeki müşterilerimizin evine gitmeden bazı işleri yapamıyoruz. Bankaların iş yapış şekli ve mevzuat değişmeye başlayacak"

BANKACILIK GÜVEN MESELESİ

Bankacılığın nihayetinde güven müessesesi olduğunun altını çizen Utku, "Güveni dijital kanallar üzerinden yüz yüze yapıyor hale gelmemiz lazım. Nakit paranın büyük ölçüde kalkması lazım. Hem hijyen hem de kayıt dışılığı azaltmak için önemli unsurlardan bir tanesi dijitalleşme. Bunlar olmaya başlayınca çok ciddi dönüşümler olacaktır. Bunlar çok basit gibi gözükse de neticeleri ve etkileri itibarıyla uzun vadede daha çok iş yapış biçimlerini ve dünyayı algılayışı değiştirecektir. Biz hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Aslında salgın dönemi bir turnusol kağıdı oldu. Bayağı hazırlık yaptık. Çünkü çalışanlarımız bankacı olarak değil girişimci olarak çalışıyor. Sürekli yeni ürünler geliştiriyorlar. Eskiden kullanmadığınız bir ürün bugün kullanılıyor. Bunların üretilmiş ve düşünülmüş olması lazım." şeklinde konuştu.

DÖNEME UYGUN ÜRÜNLER DEVREYE ALINDI

Albaraka Türk Genel Müdürü Utku, katılım bankacılığının temel esasının bir müşterinin mal ya da hizmet alımına aracılık etmek, finansman kolaylığı sağlamak olduğunu söyledi.
Bu dönemde müşterilerin ham madde, ara malı ya da hizmet alımının azaldığını ve yeni finansman ihtiyaçlarının da o anlamda azaldığını belirten Utku, "Bu döneme has birkaç tane yeni enstrüman devreye soktuk. Çünkü bu dönemde müşterilerimiz yeni bir makine tezgahı almak için finansal kiralama talebinde bulunmuyorlar. Salgın Çin'de başladığı zaman özellikle tekstil sektöründe Avrupa'dan talepler gelmeye başladı Türkiye'ye. Eskiden Çin'e gelen talepler Türkiye'ye gelmeye başladı. Şubat ayında çok ciddi tezgah alımı için finansal kiralama talepleri gelmişti ama o talepler bir anda durdu. Biz de ürünlerimizi çeşitlendirmek zorunda kaldık. Örneğin, çek finansmanını bu döneme has devreye soktuk. İşletme finansmanı gibi birçok ürünü yine bu dönemde devreye aldık." değerlendirmelerinde bulundu.

 

Haber Ara