Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Karlov suikastinde yollar FBI ile kesişti!

Rus Büyükelçi Karlov'u katleden Mert Altıntaş'ın FETÖ'deki abisinin ‘sanal' izini tespit eden Ankara Başsavcılığı, FBI'dan yardım istedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-03 11:27:17

Karlov suikastinde yollar FBI ile kesişti!

Karar'ın haberine göre Başkentteki görüşmede ABD Büyükelçisi John Bas'ın da hedefte olduğu anlatıldı. Tetikçinin kullandığı mail şifrelerinin Gmail'den alınması talep edildi. FBI ise talebi olumlu karşıladı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un katili polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın FETÖ'cü abisinin kim olduğu ABD'den gelecek cevapla ortaya çıkacak. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasında Altıntaş'ın mail hesabına ölümünden sonra girildiği tespit edildi. Tetikçinin mailine giren bilgisayarın izi de bulundu. Bilgisayar şirketiyle yazışma yapılarak kullanıcı kimlik bilgilerinin bildirilmesi istendi. Ayrıca Altıntaş'ın mail şifresinin de verilmesi için ABD ile yazışma yapıldı. Soruşturmada mail adresine giriş yaparak yazışmalara müdahale eden kişinin katilin FETÖ'deki abisi ve suikast emrini veren kişi olduğu değerlendirmesi ağırlık kazandı.

Soruşturmayı yürüten savcılık, yaklaşık 2.5 ay önce yaptığı bu girişimle de yetinmedi. Altıntaş'ın mail şifresinin verilmesi için FBI görevlileriyle Ankara'da bir görüşme yapıldı. Başsavcılık soruşturma sırasında ortaya çıkarılan Altıntaş'ın Karlov suikastinden önce ABD Büyükelçisini John Bass'i de araştırdığına, ona yönelik de planlar olduğuna ilişkin bilgileri paylaştı. Katil Altıntaş'ın bağlı olduğu FETÖ yapısı içindeki abinin ortaya çıkarılmasının yeni suikast girişimlerinin engellenmesinde çok önemli olacağı vurgulandı. ABD'li yetkililer bu görüşme sonrası ikna oldu ve bu bilginin paylaşılması için mahkeme kararı alacaklarını bildirdi.

MAİLE UZANAN GİZLİ EL

Yapılan incelemede elde edilen bulgular ve HTS incelemesinde suikast talimatının Türkiye içinden aldığını gösteren bir ize rastlanmamıştı. Katilin bilgisayar ve cep telefonundan yaptığı silinmiş e-mail yazışmalarından ise bağlantılarıyla ilgili önemli delilleri ortaya çıkmıştı. İstihbarat ve emniyet birimleri suikast talimatının e-mail'le geldiği üzerine yoğunlaştı. Talimatın yurtdışından geldiği şüphesi de ağırlık kazandı. Soruşturma bu yönde derinleştirilirken mail hesabına dışardan bir kişinin müdahalesi ortaya çıkarıldı. Mailin kırılması mümkün olmadığı için şifresinin verilmesi için girişimde bulunuldu. Bu kişinin kimliğinin de mail hesabı içinden çıkacağı değerlendiriliyor. Bu aşamadan sonra kısa sürede soruşturmanın sonuçlanması ve davaya dönüşmesi bekleniyor.

OPERASYONLARDA AZAMİ HASSASİYET GÖSTERİLİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğünden, FETÖ'nün emniyetteki mahrem yapılanmasına yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili basında yer alan haber ve yazılardaki bilgi, sayı ve yorumların gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Yapılan açıklamada, 26 Nisan'da FETÖ'nün emniyetteki mahrem yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyona ilişkin yazılı ve görsel basında çıkan haber ve yazılarla ilgili açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi. “Yayınlanan haber ve yazılardaki bilgi, sayı ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır” ifadesine yer verilen açıklamada, söz konusu soruşturmayı yürütmekle görevli birimler ile ilgili diğer kurum ve kuruluşların soruşturmanın gizliliği konusunda azami hassasiyet gösterdiği kaydedildi. Açıklamada, bu tür haber ve yorumların, soruşturmanın selameti, gizliliği ve kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından sakıncalı görüldüğü bildirildi.

Haber Ara