Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kardeşler birbiriyle nasıl anlaşır?

Çocuklarımız için hayallerimizden biri de elbette birbirlerinin iyi arkadaşı olmaları

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-20 14:15:26

Kardeşler birbiriyle nasıl anlaşır?

Çocuklarımız için hayallerimizden biri de elbette birbirlerinin iyi arkadaşı olmaları . Bu ilk zamanlarda yani küçük olan yürümeye, konuşmaya, daha fazla ilgi çekmeye ve tepki göstermeye başlamadan mümkün olsa da bir süre sonra her şey alt üst olabiliyor. Küçük kardeş oyunbozan olsa da aslında anne babaların pozitif oyunu desteklemek için yapabilecekleri şeyler mevcut.

Birçok aile, küçük kardeşin düzgün davranmayı bilmemesini hoşgörse de, bu yaklaşım genelde geri teper. “Bu durum, küçük çocuğun dizginlenme konusunda özgür olduğunu sanmasına ve büyük kardeşin de kırılmasına neden olur.” Çocuğunuzun kötü davranışını izlemek yerine, ona nasıl kibar ve düşünceli olması gerektiği konusunda rol model veya rehber olmalısınız. Nazikçe oyuncakları atmaması gerektiğini hatırlatmak için şöyle diyebilirsiniz, “Kardeşin şu anda bloklarla oynuyor, ama sen onu rahatsız etmezsen, oyunu bitince senin de oynamana izin verecek.” Küçük çocuğunuz kelimelerini tam olarak anlamasa bile ses tonunuzdan anlatmak istediğinizi anlayacaktır.

En sevdiği eşyaların paylaşılması

Çocuğunuzu özel ya da en sevdiği bir eşyasını kardeşiyle paylaşmak zorunda bırakmanız onun duygularını incitebilir ve kendini güvende hissetmemesini sağlayabilir ayrıca kardeşine gücenmesine de neden olur. Onlardan her birisinin sadece kendine ait olan bir oyuncak sepeti oluşturmasını isteyebilirsiniz ya da ayrı oyun alanları belirleyebilirler. Küçük kardeş yine de sizin ilginizi ve daha birçok şeyi abi-ablasıyla paylaşmak zorundadır. Kontrolü biraz ona vermeniz, kendisini daha güvende hissetmesini ve kardeşini rakip gibi görmemesini sağlar.

Küçük ve büyük kardeşin birlikte iyi vakit geçireceği aktiviteler bulun. Mesela en iyi seçeneklerden biri evde çadır kurmak. Minderlerden battaniye ve çarşaflardan bir çadır. Veya büyük çocuğunuz bir kütüphaneci, küçük ise kitap okumaya gelen bir ziyaretçi olabilir.

Oyun sürecine katılım

Ayrıca çocukların seveceği doktorculuk da güzel bir oyun olabilir. Büyük olan doktor küçük kardeş ise hasta olur. Küçük kardeş oyunu tam anlamasa bile dahil olmaktan ve ilgi görmekten dolayı eğlenceli vakit geçirecektir. Siz de aralarının oyun boyunca iyi olduğundan ve anlaşmazlık çıkmadığından emin olmak için gözlem altında tutmalısınız. Elbette anlaşmazlıklara ve çıkacak karmaşıklıklara hazırlıklı olun. Çocuklara ilk önce kendi başlarına bazı şeyleri halletmeleri için şans verin. Aralarında bulacakları çözümler ve uzlaşmalar ileride de iyi anlaşmaları için temel oluşturacaktır.

Haber Ara