Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Karamolloğlu ve Destici'den ortak referandum açıklaması

30 Ekim'de Saadet Partisi'nin Genel Başkanlık görevine seçilen Temel Karamolloğlu, kendisine tebrik ziyaretinde bulunan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'ye iade-i ziyarette bulundu. İkili referandum ile ilgili ortak açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-06 17:27:29

Karamolloğlu ve Destici'den ortak referandum açıklaması

Gündeme ilişkin konuşan genel başkanlar anayasa referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. BBP Gelen Başkanı Destici, "Önemli olan teklifin içeriğini konuşmak. Bu, Türkiye'ye ne getirir ne götürür, mevcuttan iyi midir, kötü müdür biz şu anda bunu kurullarımızda istişare ediyoruz" dedi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, "Esas bizim derdimiz problemler nasıl çözülecek? Bu konuda biz bir şeyleri duymak, ciddi adımları görmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

KAMPLAŞMAYA SEBEP OLUYOR

Karamollaoğlu ve Destici basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardıdan ortak basın açıklaması yaptı. Ziyaretlerinin herhangi bir gündeminin olmadığını belirten Karamollaoğlu, Türkiye'nin çok ciddi problemlerinin olduğunu, hükümetin, birtakım adımları nasıl atacağını söylemek yerine şekille ilgili konuları gündeme getirdiğini söyledi.

Bu durumun kendilerini üzdüğünü ve endişeye sevk ettiğini belirten Karamollaoğlu, şunları kaydetti:

“Bu bir iadeyi ziyaret herhangi bir gündemimiz yok. Ülkemizin çok ciddi problemleri var. Son zamanlarda gördüğümüz bu problemlerin çözümü yerine genelde biraz daha şekil ile ilgili konuları gündeme getiriyor. 'Problemler nasıl çözülecek?' asıl soru bu. Şu anda gelişmeler biraz kamplaşmaya sebep oluyor. Ülkemizdeki konu biraz kamplaşmış olduğumuzu gösteriyor. Farklı fikirlere sahip olmamıza rağmen kucaklaşmamız, bir bütün olmamız gerekir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın ‘Hayır' oyu kullanacaklara dair sözlerine yanıt veren Karamollaoğlu, “Bunlar çok ucuz fikri olmayan ve kendi fikrini savunamayan insanların yaptığı saldırılardır. Ben ciddi bir insanım, bu tarz yorumların kendi kapasitesinin yeterli olmadığına yorumlarım” dedi.

Mustafa Destici de Türkiye'nin ve Türk milletinin beraberliğe ve istişareye ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, toplumu kamplaştıracak, ayrıştıracak ve çatıştıracak söylemden herkesin uzak durmasını istedi. Türk ve İslam dünyasının yaşadığı problemlerin görmezden gelinemeyeceğine değinen Destici, 7 İslam ülkesi vatandaşlarının ABD'ye girişinin yasaklanmasına karşı başta Türkiye olmak üzere bütün İslam aleminin bir deklarasyon yayımlayarak karşı çıkması gerektiğini ifade etti.

Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın devletleşme yönünde adımlar attığına dikkati çeken Destici, Türkiye'nin buna seyirci kalmaması gerektiğini vurguladı.

"DEĞİŞTİRECEK BİR GELİŞME OLMADI"

Karamollaoğlu ve Destici, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Temel Karamollaoğlu, "Saadet Partisi, referandumda 'hayır' diyeceğini açıklamıştı. Kararınızın arkasında mısınız?" sorusuna, "Değiştirecek bir şeyimiz yok. Prensip itibariyle düşüncelerimizi izah ettik, şu anda o prensipleri değiştirecek herhangi bir gelişme olmadı." yanıtını verdi.

Destici, "Karamollaoğlu, sizden de hayır oyu vermenizi mi istedi?" sorusu üzerine, anayasa paketindeki eksikliklerin giderilmesi konusunda, ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.

Türkiye'nin kamplaşmasını, ayrışmasını istemediklerini vurgulayan Destici, "Önemli olan teklifin içeriğini konuşmak. Bu, Türkiye'ye ne getirir ne götürür, mevcuttan iyi midir, kötü müdür biz şu anda bunu kurullarımızda istişare ediyoruz. Bu istişaremizi henüz bitirmiş değiliz. İstişaremizi tamamladıktan sonra kararı kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

"BUNLAR UCUZ SALDIRILAR"

Destici, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'nın değiştirilmesi, parlamentodaki milletvekili dağılımının demokratikleştirilmesi, yargı bağımsızlığı konusunda adımlar atılması gerektiğini ifade ederek, OHAL şartlarında referandumun yapılmaması gerektiğini savundu.

"Hükümet çevresinde 'hayır' blokuyla ilgili 'PKK, HDP, CHP' şeklinde bir yakıştırma yapılıyor. Bu konuda ne demek istersiniz?" sorusuna, Karamollaoğlu, şu yanıtı verdi:

"Bunlar çok ucuz, fikri olmayan, kendi fikrini savunamayan insanların yaptıkları saldırılardır. Bizim yönümüzden hiç kıymeti yoktur bunların. Ben ciddi bir insanım, bu tarzda meseleye yaklaşılmasını, kendi kapasitesinin neredeyse yok olmasına yorumlarım. Onun için hiç önem vermiyorum böyle yaklaşımlara, doğru değil."

"HAYIRLARA VESİLE OLSUN"

Destici, basın açıklamasından önce karşılama sırasında "Hayırlara vesile olsun" dedi ve bu sözün ardından yanlış anlaşılmaması için "Bu kelimeyi sakın yanlış anlamayın o anlamda söylemedim" diyerek sözlerini düzeltti.

"TEMEL BEYİN SÖYLEDİKLERİNE BİZ DE İŞTİRAK EDİYORUZ"

Toplumu ayrıştıracak ve çatıştıracak her türlü sözden uzak durulması gerektiğini dile getiren Destici, “Temel beyin söylediklerine biz de iştirak ediyoruz ülkemizin ve milletimizin şu anda en fazla ihtiyaç duyduğu şey birlik beraberlik olduğunu söylüyoruz. Toplumumuzu ayrıştıracak ve çatıştıracak her türlü sözden uzak durulması gerektiğini dile getiriyoruz. Biz BBP ve SP bu dönemde de sağduyunun sesi olduk. Süreç başladığından beridir düşüncelerimizi ve görüşlerimizi paylaştık. Bizim teklif metnimiz onlara gitti onlarınki bize geldi. Metinlerimizin aslında birbirine çok benzediğini ve ortak noktaları olduğunu gördük” dedi.

Haber Ara