Dolar

32,4633

Euro

34,7993

Altın

2.439,73

Bist

9.915,62

Kapıkule’de TIR kuyruğu tarih mi oluyor?

Kapıkule Sınır Kapısı yanında inşa edilen park sayesinde uluslararası yolda yaşanan TIR kuyruğu tarihe karışacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 14:59:03

Kapıkule’de TIR kuyruğu tarih mi oluyor?

Ajansların haberine göre, Türkiye'nin karayolu üzerinde yapılan ihracatın önemli bir bölümü Kapıkule gümrüğü üzerinden gerçekleşiyor. Yurdun farklı illerinde aldığı ihracat malını Avrupa ülkelerine götürmek üzere her gün yüzlerce TIR yola çıkıyor. Sürücüler, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı sınır kapılarını kullanarak çıkış yapıyor. TIR sürücüleri giriş ve çıkış için ise en çok Kapıkule gümrüğünü tercih ediyor.

Gümrüklerde zaman zaman yaşanan teknik sorunlar, Bulgar tarafında yaşanan problemlerden dolayı uluslararası yolda kilometrelerce TIR kuyruğu oluşuyor. Türkiye'den çıkış için sıraya giren TIR sürücüleri bazen günlerce beklemek zorunda kalıyordu. Uluslararası yolda doğal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan sürücüler, adım adım ilerlemeleri nedeniyle yorgun ve uykusuz kalıyordu. Gümrük yolunda çileli bekleyişlerini sürdüren TIR sürücülerinin başı hırsızlık olayla Suriyeli kaçaklarla da derde giriyordu.

Kapıkule'deki bu sorunların çözülmesi için ilk adım bu yılın Mart ayında atıldı.

Sürücülerin daha konforlu bir ortamda Türkiye'den çıkış yapabilmeleri için TIR parkı inşasına başlandı. Yaklaşık 7 ay süren çalışmaların ardından 93 bin metrekarelik alan üzerinde 300 TIR kapasiteli park tamamlandı. 8 Ekim tarihinde resmi açılışı yapılan TIR parkı araç alımına başladı. Park 10 kilometre araç uzunluğunu bitirecek kapasiteye sahip. Parkın girişinde elektronik bir cihaz verilen sürücü nerede park yapacağını ve ne zaman çıkış yapacağını öğrenebiliyor. Aracını park eden TIR sürücüsü parkın ortasında yapılan geniş tesiste dinlenerek her türlü ihtiyacını karşılayabiliyor.

Sürücülerin tüm ihtiyaçları düşünülerek yapılan tesise giren sürücüler rahat bir nefes almaya başladı. Uluslararası yollarda TIR şoförlüğü yapan Hüseyin Tarakçı, yapılan yeni tesisten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kuyrukta uykusuz kaldıklarını ve dinlenemediklerini anlatan Tarakçı, “Araçlara kaçakların binme olayları çok fazlaydı. Hırsızlık oluyordu. İhtiyaçlarını gideremiyorsun. Burası bütün şoför arkadaşlar iyi oldu. Yapılan çok güzel bir hizmet.” dedi.

Ramazan Evran isimli sürücü de TIR parkına akşam saatlerinde giriş yaptığını anlatarak biraz sonra çıkış yapacağı için kendisine verilen cihazı okutmaya geldiğini kaydetti.
41 dakika sonra çıkış için sıranın kendisine geleceğini açıklayan Evran, “Kapıdaki yoğunluğa göre çağrı yapacaklar. Onu bekleyeceğiz. Eskiye göre çok güzel. Eskiden yolda sırada bekliyorduk. Takoğrafımız bitiyordu. Arkadaşlar perişan oluyordu. Suriyeli göçmenlerin verdiği huzursuzluk vardı. Ama şu anki sistem güzel.” açıklamasını yaptı.

Yol boyunda çok sorunlar yaşadıklarını dile getiren Mehmet Gültekin ise burasının açılmasını beklediklerini anlattı. TIR'cı arkadaşlarının sıra numarasına göre hareket ettiğini belirten Gültekin, “Sollama olmuyor, dinlenme ve istirahat çok olacak bu şekilde. İnşallah düzgün bir şekilde devam eder.” diye konuştu.

Gümrük ve Turizm İşletmeleri TIR Parkı İşletme Müdürü Ertuğrul Irkıçatal yaptığı açıklamada, Kapıkule TIR parkı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bir iştiraki olan Gümrük ve Turizm İşletmeleri tarafından yapıldığını söyledi. 93 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu parkta 300 TIR'ın konaklama yapabileceğini anlatan Irkıçatal, “Artık Edirne TIR kuyruğu ile gündeme gelmeyecek. Edirne ile Kapıkule arasında bulunan TIR kuyruğu tamamen tarihe kavuşacak.” şeklinde konuştu.

Haber Ara