Dolar

32,5173

Euro

34,8789

Altın

2.431,61

Bist

9.771,29

Kanal İstanbul nedir?

Kanal İstanbul ne zaman açılacak? Kanal İstanbul'da son durum ne? İşte ayrıntılar

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-07 11:08:29

Kanal İstanbul nedir?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Kanal İstanbul Projesi;  2011 yılında Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Projenin tarihi ise Roma dönemine kadar dayanmakta. Osmanlı Devleti'nde Kanuni Sultan Süleyman döneminde proje tekrar gündeme gelmiş ancak iptal edilmişti.

KANAL İSTANBUL'UN ÖZELLİKLERİ

Kanal İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında  geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak için Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılacak projenin ismidir. Kanalın uzunluğunun 40-45 km; genişliği yüzeyde 145-150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacağı yapılan açıklamalarla belirtildi. Proje sonunda, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kanal istanbul Projesi için "Bu proje Çatalca'ya hediyedir" ifadesini kullanmıştı. 

k_2

KANAL İSTANBUL'DA SON DURUM 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu. Projenin son durumu ile ilgili bilgi verdi. Bakan Arslan'ın açıklamaları şöyle: 

''Ciddi bir çalışmadan sonra projeleri paylaşıyoruz. Kanal İstanbul ile ilgili 5 alternatif üzerine detaylı çalışmalar, sondajlar yapıldı. Temmuz'da işe başlandı bu kapsamda 162 sondaj yapıldı. Bu kapsamda 4 bin metre sondaj yapılmış oldu. İlave olarak bir o kadar daha sondaj yapacağız. 8 ila 10 bin metre sondaj çalışması yapmış olacağız. Bu çalışmalar sonrasında çevereye en az olumsuz etkisi olabilecek alternatifleri çalışarak güzergahların netleşmesini sağlayacağız. Çok büyük proje olması nedeniyle finansman modelini çalışıyoruz. Karma bir model uygulayabilir miyiz? diye düşünüyoruz. 

Yapay adalar oluşturup, bu adaların çalışmalarını tamamlayacağız. Kısa sürede tamamlayıp ülke insanımıza kazandırmak istiyoruz. Tarih belirtmek benim huyum değil. Tutacağımız sözleri veriyoruz. Amacımız biran önce etapları tamamlayıp, işe başlamak.''

 

 

Haber Ara