Dolar

32,4686

Euro

34,7951

Altın

2.441,69

Bist

9.915,62

Kaçırılan tarihi eserler artık Türkiye’de!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türkiye'den farklı ülkelere kaçıran 4 bin 311 tarihi eseri bulup Türkiye'ye getirdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-18 09:07:43

Kaçırılan tarihi eserler artık Türkiye’de!

Türkiye'den farlı ülkelere kaçırılan 4 bin 311 tarihi eserin ülkeye geri getirildiği bildirildi.

Anadolu'dan kaçırılan eserlerin geri getirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerine büyük iş düşüyor.

Ekipler Avrupa başta olmak üzere müzeleri gezerek ülkeden kaçırılan eserleri belirliyor. Daha sonra da bu eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için süreç başlıyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yaşar Kurt, 2003'ten bugüne kadar 4 bin 311 eserin getirildiğini söyledi.

PEK ÇOK ÜLKEDE TAKİP EDİLDİ

Almanya, İtalya, Bulgaristan, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerdKurt, kaçırılan eserlerin bazılarının bilindiğini, bazılarının da duyum olarak kaldığını belirterek, eser takiplerinin ABD, Rusya, İngiltere, Franse sürdüğünü kaydetti.

Metropolitan, Boston, Berlin ve Belçika Kraliyet Müzesi gibi dünyaca ünlü birçok müzede de halen sergilenen eserlerin iadesi için başlattıkları hukuki süreç ve çalışmaların devam ettiğini aktaran Kurt, “Ama çok bariz bildiğimiz bazı eserler bizde liste halinde var” diye konuştu.

Son olarak 1960'lı yıllarda kaçırıldığı belirlenen Roma dönemine ait Herakles Lahdi İsviçre'den alınarak Türkiye'ye getirilmişti.

Haber Ara