Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Justin Trudeau'dan vurulan Ukrayna uçağına ilişkin ilginç tepki

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran'ın vurduğu Ukrayna uçağına ilişkin 'Son dönemde bölgede gerilim artmasaydı o Kanadalılar şu anda evlerinde aileleriyle olurlardı' dedi. 63 Kanadalının bulunduğu uçağın düşmesiyle ilgili Trudeau'nun Süleymani'yi öldürerek gerilimi tırmandıran ABD'ye mi, misilleme yapan İran'a mı tepki gösterdiği tartışılıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-14 10:35:53

Justin Trudeau'dan vurulan Ukrayna uçağına ilişkin ilginç tepki

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Global News televizyonuna verdiği röportajda "Son dönemde bölgede gerilim artmasaydı, o Kanadalılar şu anda evlerinde aileleriyle olurlardı. Çatışma ve savaştaysanız bu olan bir şey. Yükünü masumlar çekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"İRAN YÖNETİMİ KULAK VERMELİ"

Kanadalıların büyük üzüntü içinde olduklarını, olayın nasıl meydana geldiği konusunda açık yanıtlar beklediklerini ve böyle bir şeyin bir daha asla yaşanmamasının temin edilmesini istediklerini dile getiren Trudeau, bu isteğe, İran yönetimi tarafından çok dikkatlice kulak verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

KİMİ HEDEF ALDI?

Uzmanlar İran'ın vurduğu uçağı seyir füzesi zannettiğini söylemesine ilişkin "bunun inandırıcı olmadığını" söylerken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun bu açıklamasıyla uçağı vurarak 176 kişinin ölümüne sebep olan Tahran yönetimini mi, yoksa Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta öldürerek olayların fitilini ateşleyen ABD'yi mi hedef aldığı merak ediliyor.

İRAN'IN VURDUĞU UKRAYNA UÇAĞI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının "hassas askeri bir noktanın" üzerinden geçerken "insani hata" sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko, uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afganistan, 3 Almanya ve 3 İngiltere vatandaşı bulunduğunu açıklamıştı.

KANADA NASIL TEPKİ GÖSTERDİ

Kanada Dışişleri Bakanlığı, Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta öldürüldüğünün ertesi günü (4 Ocak) açıklama yayınlayarak vatandaşlarına Irak'ı terk etme çağrısı yapmıştı.

Bakanlık, vatandaşlara "Devam eden değişken, öngörülemeyen ve potansiyel olarak tehlikeli bir güvenlik durumu nedeniyle Irak'a seyahat etmekten kaçının. Irak'taysanız, güvenli olması durumunda ticari yollardan ülkeden ayrılın" çağrısında bulundu.

850 KANADALI ASKER ve POLİS ÇEKİLDİ

NATO'nun Irak'taki eğitim programlarını geçici olarak askıya aldığını duyurması üzerine, Iraklı polis ve askerlere eğitim vermek için burada bulunan 850 Kanadalı polis ile

Kanada'nın NATO programları kapsamında Irak'tan başka Mısır'da 55, Bahreyn'de 23, Lübnan'da da 4 askeri personeli bulunuyor.

KANADA'DAKİ İRANLILARDAN SEVİNÇ GÖSTERİLERİ

ABD'nin, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından Toronto'da toplanan bir grup İran asıllı Kanadalı da sevinç gösterileri düzenlemişti.

KANADA SÜLEYMANİ'NİN ÖLÜMÜ SONRASINDA KINAMA YAYINLAMADI

Öte yandan Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin Ortadoğu'da gerilimi kontrolsüz bir şekilde tırmandırdığını savunan isimler ve devletler ABD'yi kınarken, Kanada'dan herhangi bri kınama gelmedi.

TRUDEAU, UKRAYNA UÇAĞI SONRASINDA AÇIKLAMA YAPTI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna uçağının düşmesinin ardından 9 Ocak günü kameralar karşısına geçti. Trudeau, Kanada istihbaratının elinde Ukrayna uçağının İran'a ait füze ile kazara vurulduğuna dair kanıtlar olduğunu açıkladı.

Haber Ara