Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Johnson ve Juncker arasında ilk Brexit restleşmesi

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson'la yaptığı telefon görüşmesinde Brexit anlaşmasının değiştirilemeyeceğini vurguladı. Johnson ise görüşmede May ile AB arasında yapılan anlaşmanın mevcut haliyle parlamentodan geçemeyeceğini ifade etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-26 08:17:27

Johnson ve Juncker arasında ilk Brexit restleşmesi

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere Başbakanı Boris Johnson telefonda görüştü. Görüşmeden Brexit anlaşmasında bir değişiklik olmayacağının altını çizen Juncker, resmi bir Brexit anlaşması olsun ya da olmasın 31 Ekim'de Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma konusunda söz veren Johnson'a uyarılarda bulundu. AB sözcüsü Jean-Claude Juncker İngiliz Başbakanına, varılan anlaşmanın "en iyi ve tek olası anlaşma" olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra Juncker, Londra tarafından öne sürülecek herhangi yeni bir fikri "çekilme anlaşmasıyla uyumlu olması koşuluyla" analiz edilebileceğini de belirtti.

Johnson ise görüşmede May ile AB arasında yapılan anlaşmanın mevcut haliyle parlamentodan geçemeyeceğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Mina Andreeva'nın sosyal medyada detaylarını paylaştığı görüşmede Junckler ayrıca, Avrupa Komisyonunun İngiltere tarafından ileri sürülen her fikri geri çekilme anlaşması ile uyumlu olması halinde analiz edeceğini Boris Johnson'a iletti.

2019-07-26_08h19_47

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Juncker'e anlaşmasız bir Brexit ihtimalinin önüne geçmek için süreci tıkayan Kuzey İrlanda "Backstop" yani "tedbir maddesi"nin kaldırılması gerektiğini söyledi. İngiliz Parlamentosunda hiçbir kesim tarafından kabul görmeyen Brexit Anlaşması'nın 'tedbir maddesi', İrlanda adasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi güvence altına alıyor.

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson, Perşembe günü Avam Kamarası'nda gerçekleştirdiği ilk konuşmasında Brexit ile ilgili mesajlar verdi.

Johnson, "31 Ekim'de Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmaya kararlıyız, her senaryoya hazır olmalıyız" diyerek AB ile Brexit müzakerelerini iyi niyetle, bir dost olarak tekrar başlatmak istediklerini söyledi.

"İRLANDA İÇİN BACKSTOP'U KABUL EMTİYORUZ"

Johnson konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kuzey İrlanda sınırında bir backstop anlaşmasını kabul etmek İngiltere'nin ekonomik bağımsızlığından vazgeçmektir. Süreyle sınırlandırılmış bir backstop da kabul etmiyoruz. Bir anlaşma imzalanmasının tek yolu backstop içermemesidir.

"1 Aralık'ta göreve başlayacak Avrupa Komisyonu'nda İngiliz bir komisyon üyesi olmayacak, bu konuda kararlıyız.

BACKSTOP NEDİR?

"Backstop" esasında bir acil durum mekanizması. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık'ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngiltere'de anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallık'ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor.

İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağladı. Zira Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi. Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AB'yi hem İrlanda Cumhuriyeti'ni hem de Kuzey İrlanda'daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor. Brexit sürecinin bugün itibarıyla çeşitli senaryolara açık olmasının en önemli nedeni de bu.

Haber Ara