Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Jeremy Shapiro: ABD Suriye'de başarısız olacak

ABD'nin eski Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Jeremy Shapiro, olası Afrin operasyonunu ve ABD-Türkiye gerilimini değerlendirdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-18 07:50:27

Jeremy Shapiro: ABD Suriye'de başarısız olacak

Karar'dan Volga Kuşçuoğlu'na konuşan Jeremy Shapiro "ABD, Suriye'de başarısız olacak" dedi.

İşte o röportajı:

ABD sonunda Suriye konusundaki kararını verdi. Yeni poltikada İran'a karşı koymak ve Kuzey Suriye'nin SDG öncülüğünde yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Siz daha önce bu ikisini denediği takdirde başarısız olacağını söylemiştiniz. Şimdi ne düşünüyorsunuz, yeni politikanın sonuçları ne olacak?

Ben ABD'nin, söz konusu hedefleri gerçekleştirmek için gerekli olan kaynakları aktaracağını düşünmüyorum. Özellikle de yerel aktörler sebebiyle. Onlar için bu mesele, ABD için olduğundan çok daha önemli. Bu yüzden, ileride ABD'nin şu iki seçenekle yüzleşeceğini düşünüyorum; bir derece küçük düşürücü biçimde geri çekilmek, ya da varlığını artırarak gerilimi tırmandırmak. Şu aşamada yönetimdeki kişilerin hangisini seçeceğini söylemek zor. Başkan bu konudaki kararı verecek.

Son zamanlarda Suriye savaşının sonunun yaklaştığı ve bir siyasi çözümün başlayacağı konuşuluyor. İran'la gerilimin tırmanması, yıllarca devam edecek yeni çatışmaların çıkması riskini barındırmıyor mu?

Evet, ben Suriye savaşını hemen şimdi sona ereceğini düşünmüyorum, savaşın yeni bir evreye girdiği kuşkusuz. Ancak Suriye muhalefetini destekleyen ülkeler ve ABD, istedikleri takdirde, kabaca söylersek savaşı sonsuza kadar sürdürebilecek kapasiteye sahipler. Savaş sadece Türkiye, ABD, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail artık savaş istemedikleri konusunda aynı çizgiye gelirse bitebilir. Bana şu anda böyle bir karar vermişler gibi görünmüyor. Bu yüzden savaşın sona ereceğini düşünmüyorum. Savaşın şekli büyük ölçüde değişebilir, savaş silahlı ayaklanma biçimde de devam edebilir.

Daha önce ABD'nin çeşitli ülkelerde bulunduğu ‘yeniden inşa' girişimlerinin başarısız olduğunu söylemiştiniz. Şimdi ABD, PYD ile beraber Kuzey Suriye'de yeniden bu bir girişime yöneldi. Yıllardır Kuzey Suriye'de örgütlenen PYD'yi, Batılı ülkeler de kendilerine yakın buluyor. ABD bu kez bir ülkeyi yeniden inşa etme çabasında başarılı olabilir mi?

Hayır, çünkü PYD'nin bir ülkesi yok. Kimse orada bir ülke olduğunu söylemiyor. Bu da bizi asıl soruna getiriyor; PYD ile, ya da Suriye Kürtleri ile ne kadar başarılı olursanız olun, ki onların sayesinde başarılar kazanıldı, Suriye'yi nasıl yeniden inşa edeceğinizi anlamak için bir plana ihtiyacınız olacaktır. Ben bunun Irak'taki durumla benzerlik gösterdiğini düşünüyorum. Burada Kürdistan Bölgesel Yönetimi başarılı bir entite oldu ve ABD tarafından desteklendi. Ancak KBY, son derece istikrarsız bir Irak'ta var oldu ve KBY'nin varlığı, son aylarda da gördüğümüz gibi Irak poltikası açısından sorunluydu. Dolayısıyla Suriyeli Kürtler, kendi bölgelerinde sorunsuz işleyen bir yönetim oluşturmayı başarsa da etraflarında bulunan güçler itibariyle benzer sorunları yaşayacaklardır.

TÜRKİYE DE AMERİKA DA ZARAR GÖRÜR

ABD'nin yeni Suriye poltitikası ve Kuzey Suriye'de kurulacak 30 bin kişilik sınır koruma gücüne ilişkin planlar, Türk hükümetini kızdırdı. Afrin'e yapılacak bir askeri müdahale, şu anda Türkiye'de bir numaralı gündem maddesi konumunda. Ayrıca Amerikan askerlerinin bulunduğu Menbiç'e operasyondan da söz ediliyor. Muhtemel bir harıkatın Suriye ve Türkiye-ABD ilişkileri açısından nasıl sonuçlar doğuracağını düşünüyorsunuz?

ABD ve Türkiye'nin, bugünlerde birbirlerine oldukça ihtiyacı var. Bir düzeye kadar bunun farkında gibi görünüyorlar ancak YPG konusundaki anlaşmazlık ilişkilerde sorun yaratıyor. Bence bu konuyu halletmenin çok daha kolay yolları var. ABD hükümeti, Türkiye'nin YPG konusundaki kaygıları karşısında anlayışsız değil, ama aynı zamanda Suriye'de de başka hedeflere sahip. Türk ve Amerikan askerleri arasında bir çatışma olduğu takdirde iki taraf da bundan büyük zarar görecektir. Erdoğan Amerika'nın dış politikası hakkında doğru şeyler söylüyor ama Amerikan askerlerini tehdit etmesi...

Öte yandan Türkiye'nin Afrin'e yapacağı operasyon, ABD'den ziyade Rusya'nın onayına bağlı...

Açıkçası o bölgede Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğini anlayabilmiş değilim. Bence Türkiye açısından Kürt sorununu çözmek için Suriye'de YPG'ye saldırmanın bir anlamı yok. Durum, Rusya ve ABD'nin de yardım edemeyeceği bir noktaya varabilir. Bu yüzden bunun Türkiye için işe yarar bir hamle olacağını düşünmüyorum. Türkiye'nin sorunu Kürtlerle değil, Suriye'deki Kürt bölgelerini PKK'nın yönetmesiyle. Bu yüzden çabaların, PKK ile Kürtler arasına bir ayrım koymak üzere yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum, onları bir araya getirmeye değil.

 

Haber Ara