Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Jeffrey: ABD ve Türkiye, Esed’in güç kazanmasını engelliyor

Washington'un Suriye'deki eski özel elçisi Jeffrey, ABD güçlerinin liderliğindeki Suriye'deki uluslararası koalisyonun 'Esed'in yer kazanmasını engellediğini, Türk kuvvetlerinin de aynısını Suriye'nin kuzeyinde yaparken, İsrail hava kuvvetleri ise, gökyüzüne hükmetti' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-06 15:59:03

Jeffrey: ABD ve Türkiye, Esed’in güç kazanmasını engelliyor

Washington'un Suriye'deki eski özel elçisi James Jeffrey, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının amacının IŞİD'le savaşmakla sınırlı olmadığını, daha ziyade ülke hükümetinin tüm topraklarını kontrol etmesini engellemek olduğunu kabul etti.

Geçen ay görevinden ayrılan Jeffrey'in bugün İsrail gazetesi Times of Israel'de yayınlanan röportajında, seçimleri kaybeden ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Suriye'de üç ana hedefe ulaşamadığını belirterek, "Bu hedefler tüm İran güçlerinin ülkeden çekilmesini sağlamak ve IŞİD'i tamamen yenilgiye uğratmaktı" dedi.

ABD'nin, onuncu yılına giren çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için mücadele ettiğini belirten Jeffrey, “Yaptığımız şey Esed'in sahadaki ilerlemesini durdurmaktı; fakat orada bir askeri çıkmaza girildi" dedi.

Jeffrey, ekibinin Suriye'deki ABD askeri varlığının gerçek düzeyini Beyaz Saray'dan gizlemesiyle ilgili önceki sözlerini yorumlayarak, Trump'ı bu konuda asla yanıltmadığını vurguladı.

Kıdemli diplomat Jeffrey, ABD güçlerinin liderliğindeki Suriye'deki uluslararası koalisyonun "sadece IŞİD ile savaşmakla kalmayıp, Esed'in yer kazanmasını da engellediğini" belirterek, Türk kuvvetlerinin de aynısını Suriye'nin kuzeyinde yaparken "İsrail hava kuvvetleri ise, gökyüzüne hükmettiğini" sözlerine ekledi.

Jeffrey, Suriye hükümetine karşı Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir ‘geniş koalisyon'a atıfta bulunarak, Rusya ve İsrail'in "bataklıkta başarısız bir devlet miras aldığını" ve bu çıkmazdan çıkmak için müzakere etmeye ve taviz vermeye zorlanacaklarını söyledi.

ABD'nin, İran'ın Suriye'den çekilmesini içeren uzlaşmacı bir çözüme ulaşamadığı takdirde, "onların kazanmasını önlemek için geçici bir strateji uygulanması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Jeffrey, İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarını savundu ve bu operasyonları durdurmanın tek yolunun İran ve İran destekli güçlerin Suriye'den çekilmesi olduğunu söyledi.

Kıdemli diplomat Jeffrey, İsrail'in Irak'a yönelik saldırı iddialarının Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı askeri liderleri endişelendirdiğini de vurguladı; ancak Trump yönetimi nihayetinde bu saldırıların "IŞİD" e karşı savaş üzerindeki etkisinin kapsamına ilişkin endişelerin abartıldığı sonucuna vardı.

Jeffrey, Suriye ve Irak'ta İran ve Suriye güçlerine karşı çok sayıda operasyon yapıldı ve bu IŞİD'e karşı saldırılarımızı etkilemedi" dedi.

İsrail'in ‘IŞİD'e karşı savaşa katkısının kapsamına ilişkin bir soruya yanıt olarak Jeffrey, "İsrail büyük bir rol oynadı, ancak bu konudaki bilgilerin çoğu gizli" dedi.

Kaynak: The Times of Israel

 

Haber Ara