Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İşte Türkiye’nin destek vermediği, ABD’nin ‘Güvenli Bölge Planı’nın ayrıntıları!..

ABD heyetinin, Suriye’de oluşturulacak ‘güvenli bölge’ için Ankara’ya sunduğu, ancak Ankara’nın destek vermediği planın detayları belli olmaya başladı. Türkiye-Kuzey Suriye sınır hattının 450 kilometrelik bölümünde derinliği 5 kilometre olarak belirlenen güvenli bölgeden DSG/YPG çıkarılacak. Plana göre, güvenli bölge, kent merkezlerini kapsamıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-26 14:24:04

İşte Türkiye’nin destek vermediği, ABD’nin ‘Güvenli Bölge Planı’nın ayrıntıları!..

ABD heyetinin, Suriye'de oluşturulacak ‘güvenli bölge' için Ankara'ya sunduğu, ancak Ankara'nın destek vermediği planın detayları belli olmaya başladı. Türkiye-Kuzey Suriye sınır hattının 450 kilometrelik bölümünde derinliği 5 kilometre olarak belirlenen güvenli bölgeden DSG/YPG çıkarılacak. Plana göre, güvenli bölge, kent merkezlerini kapsamıyor.

Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki ABD heyetinin, Suriye'de oluşturulacak ‘güvenli bölge' için sunduğu planın detayları belli olmaya başladı.

James Jeffrey tarafından Ankara'ya sunulan plana göre;
Türkiye-Kuzey Suriye sınır hattının 450 kilometrelik bölümünde derinliği 5 kilometre olarak belirlenen güvenli bölgeden DSG/YPG çıkarılacak.

Bölgede TSK ile uluslararası koalisyon güçleri, gözlem noktaları kurup devriye görevi yapacak. 5 kilometrelik sınır şeridinde Kobani, Tel Ebyad, Resulayn ve Kamışlı kentleri yer alıyor.

Plana göre, güvenli bölge, kent merkezlerini kapsamazken, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey başkanlığındaki ABD heyetinin sunduğu planın Ankara'da destek bulamadığı öğrenildi.

TÜRKİYE EN AZ 30 KİLOMETRE İSTİYOR

Görüşmede ABD heyetine, Türkiye'nin talepleri iletilirken, güvenli bölgenin TSK'nin denetiminde olması ve kurulacak gözlem noktalarının koordinesinin de Türkiye'ye bırakılması istendi.
Ankara görüşmede, sınırda en az 30 kilometrelik bir sınır şeridinde güvenli bölge uygulamasının hayata geçirilmesini talep etti.

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada, "ABD'nin yeni önerileri bizi tatmin eder düzeyde değil. Burada adeta Münbiç gibi bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimini edindik" demişti.

SURİYE, 'GÜVENLİ BÖLGE'YE KARŞI

Öte yandan Suriye'nin Türkiye ve ABD arasında güvenli bölge oluşturulmasına yönelik varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddettiği açıklandı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı'ndan bir yetkilinin bu açıklamayı yaptığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Suriye hükümetinin, "Suriye ve halkının egemenliği ve birliği ile halkının ve halkının birliğine açıkça müdahaleci bir saldırı oluşturan Amerikan-Türk uzlaşmalarının kesin bir şekilde" reddettiğini söyledi.

Ayrıca ABD'nin Suriye'ye müdahalesi de "krizin ve karmaşıklığın uzatılmasına yönelik" olduğu belirtilerek "sert bir dille" kınandı.

 

Haber Ara