Dolar

32,2668

Euro

34,6653

Altın

2.403,46

Bist

10.336,50

İstanbul'un tarihi silüeti için çalışma

İstanbul'un gökdelenlerle tahrip edilen tarihi silüetinin tamamen yok olmasının önünde geçebilmek için kollar sıvandı. Bu amaçla İstanbul'un tüm ilçelerinde yükseklik kotası yeniden belirlenecek, yatay kentleşme teşvik edilecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-18 15:07:54

İstanbul'un tarihi silüeti için çalışma

Sözcü'de yer alan habere göre: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yüksek katlı binalarda siluet ayarı getirmek için Türkiye genelinde başlattığı çalışma İstanbul'da Anadolu Yakası'ndan start alacak. İlk etapta Kadıköy, Maltepe ve Kartal'da yapılacak yükseklik çalışmasının şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gündemine gelmesi bekleniyor.

İSTANBUL'UN TAMAMI İÇİN KOTA BELİRLENECEK

Tarihi Yarımada'nın siluetini bozan ve hala tartışılmaya devam eden 16/9 gökdelenleri sonrasında İstanbul için 2012 yılında Boğaziçi ön görünüm ve geri görünüm bölgesinde yapılan siluet çalışması genişletiliyor. İstanbul'un tüm ilçelerinde yükseklik kotası yeniden belirlenecek. Kentsel dönüşümün önüne geçmeden yatay yapılaşması teşvik edecek şekilde binalara kat sınırlaması getirilecek.

GERÇEKLEŞEN TAHRİBATIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Özellikle Kartal'da bir biri ardına yükselen "Adalar manzaralı" projeler ile kentin siluetinde yaratılan tahribatın önüne geçilmesinin planlandığı öğrenildi. Anadolu yakasının ardından ikinci etapta Avrupa Yakası'nda aynı çalışma yapılacak.

100 METRELİK 70 GÖKDELEN

Çalışma, İstanbul için olumlu da olsa kentin her noktasında yükselen yükseklikleri 100 metreyi bulan gökdelenler tarihi silueti geri dönüşü olmayacak şekilde tahrip etmiş durumda. İstanbul genelinde yüksekliği 100 metreyi aşan 70'e yakın gökdelen bulunuyor. Tüm bu tartışmanın başlamasına neden olan 16/9 kulelerinin tıraşlanması gereken 25 katına, mahkeme kararına karşın hala dokunulamadı. Zeytinburnu ve Ataköy arasında 16/9 gökdelenleri sonrasında getirilen 70 metre sınırı da adeta emsal oldu. Şu an yapımı devam eden ya da planlama aşamasında tüm projeler 70 metrenin bir metre aşağısında bile olmuyor. Sahil boyunca yan yana yükselmekte olan 70 metrelik gökdelenler kentin siluetini tahrip ediyor.

 

 

Haber Ara