Dolar

32,4432

Euro

34,7490

Altın

2.439,32

Bist

9.915,62

İsrailli tarihçi Raz: Yahudilerin çoğu hırsız

İsrailli tarihçi Adam Raz tarafından yazılan kitapta, 1948 saldırısı sırasında “Yahudilerin Arap mallarını ne ölçüde yağmaladıklarını” ve Ben Gurion’un, “Yahudilerin çoğu hırsızdır” demesinin nedenini açıklıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-11 07:18:21

İsrailli tarihçi Raz: Yahudilerin çoğu hırsız

İsrailli bir tarihçi yeni kitabında, Filistin'deki ilk Yahudi yerleşimciler "Arap mallarını yağmaladılar" ve "yetkililer de buna göz yumdu." dedi.

İsrailli tarihçi Adam Raz tarafından "şimdiye kadarki ilk kapsamlı çalışma" olarak nitelendirilen kitapta, 1948 saldırısı sırasında “Yahudilerin Arap mallarını ne ölçüde yağmaladıklarını” ve Ben Gurion'un, “Yahudilerin çoğu hırsızdır” demesinin nedenini açıklıyor.

Haaretz'de yazan Ofer Aderet'in, Raz'nın kitabına ilişkin eleştirisinin başlığı şöyleydi: “Yahudi askerler ve siviller, 1948'de Arap komşularının mallarını toplu halde yağmaladılar. Yetkililer görmezden geldi."
 
Haaretz'deki bir başka kıdemli yazar Gideon Levy, "Yahudilerin çoğu hırsızdır" sözlerinin "Yahudi karşıtı bir lider, bir Yahudi düşmanı veya bir neo-Nazi tarafından değil, İsrail Devleti'nin kurucusu tarafından, kurulduktan iki ay sonra söylendiği" yorumunu yaptı.

Levy, İsrail yetkililerinin yağmalamayı görmezden geldiğini, "tüm suçlamalara, iddialara ve birkaç saçma davaya rağmen buna teşvik ettiklerini" söyledi.

Yağma ulusal bir amaca hizmet etti: Arapların ülkesinin çoğunun etnik temizliğini çabucak tamamlamak ve 700.000 mültecinin evlerine dönmeyi hayal bile edemeyeceklerini görmek, diye açıkladı.
 
İsrailli yazar şunları da ekledi: “İsrail, evlerin çoğunu yıkmayı ve  400'den fazla köyü yeryüzünden silmeyi başarmadan önce bile, mültecileri boşaltmak için toplu yağmalamaya geldi. Böylece mültecilerin geri dönmeleri için hiçbir sebep kalmayacaktı.
 
Levy ayrıca, yağmacıların "Sadece savaş bittikten hemen sonra çalınan mülke sahip olmak için çirkin açgözlülüğüyle değil, bazı durumlarda bir önceki gün komşuları olan insanlara ait mülklerdeki ev ve süs eşyalarını yağmalayarak hızlıca zengin olma arzusuyla motive olmuşlardı. Ama bilinçli ya da bilinçsiz olarak İsrail'in yıllardır inkar etmeye çalıştığı etnik arınma projesine hizmet ettiler.
 
Kurucu liderin dediği gibi, “Yahudilerin çoğunun hırsız olduğunu” bir an için de olsa kanıtlayan küçük bir yağmadır.  
  
"İnkar ve baskı", Yahudi cemaatinin liderlerinin Filistin'deki Arap mallarının yağmalanmasına izin vermesinin nedenlerinden biriydi. "Zor savaştan sonra gelen zaferle, intikam ve sarhoşluğa duyulan susuzluk, belki de bu kadar çok insanın katılımını kısmen de olsa açıklayabilir."

Ayrıca, "Yağma yalnızca anlık insan zayıflığını yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda açık bir stratejik hedefe hizmet etmeyi amaçlıyor: Ülkeyi sakinlerinden arındırmak." dedi.
 
Levy, makalesini sonlandırırken, "Bu eylemler için uygun bir kefaret ve tazminat olmaksızın çatışmaya bir çözüm bulunacağına inanan herkes bir yanılsama yaşıyor" dedi.
 
İsrail'den “bizimle ve yanımızda yaşayan torunlarının, İsrail Araplarının ve Filistinli mültecilerin duygularını düşünmesini istedi. Resimleri görüyorlar ve bunları okuyorlar - akıllarından ne geçiyor? "
 
Şöyle cevap verdi: "Atalarının köylerini asla göremeyecekler: İsrail bir parça bile bırakmamak için çoğunu yıktı", "Kaybolan evlerinden çalınan küçük bir hatıra, bir gözyaşının düşmesine neden olabilir. "
 
"Çalınan herhangi bir Yahudi mülkü nedeniyle öfkelenen Yahudilere sorun."

*Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.  

Kaynak: Middle East Monitor (MEMO)

Haber Ara