Dolar

32,4661

Euro

34,7809

Altın

2.440,05

Bist

9.915,62

İsrailli Bakan'dan övgü: BAE liderinin adı, tarih kitaplarına yazılacak

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi, ülkesi ile normalleşme anlaşması imzalayan Körfez ülkesi BAE liderine övgüler yağdırarak, “Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın adı tarih kitaplarına yazılacak” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-15 10:47:03

İsrailli Bakan'dan övgü: BAE liderinin adı, tarih kitaplarına yazılacak

İşgal devleti İsrailli Bakan, ülkesi ile normalleşme anlaşması imzalayan Körfez ülkesi BAE liderine övgüler yağdırdı.

İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan'ı "halkını refaha ve başarıya götüren istisnai bir lider" olarak nitelendirdi.

BAE gazetesi Al-Ittihad'a verdiği bir röportajda Ashkenazi, bin Zayed'in vizyonu ve öncü rolü için derin takdirini dile getirerek, İsrail ile "antlaşmanın" imzalandığını cesurca duyurmasıyla birinci sınıf bölgesel ve uluslararası liderlik sergilediğini belirtti.

İsrailli Bakan Ashkenazi, Abu Dabi Veliaht Prensi'nin bu rolünün "şüphesiz tarih kitaplarına, tıpkı halkına barış getiren dünya liderleri gibi" gireceğine inandığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Ashkenazi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşlarının İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesaplarına verdiği olumlu tepkiler karşısında gördüklerinden duyduğu memnuniyeti Arapça olarak dile getiren Ashkenazi, "Oradan bize gelen mesajlar gönlümüzü içtenlikle doldurdu, halklar arasında barış ve dostluk ümidi dikti" dedi.

Gabi Ashkenazi, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın uzun yıllardır İsrail halkı ile bölge halkları arasında sosyal ağlar aracılığıyla açık bir diyalog örgütlediğine dikkat çekerek, "bu bağlantının yıllar içinde kurduğumuz ilişkinin altyapısının bir parçası olduğuna" duyduğu güveni dile getirdi” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Ashkenazi, yakında İsrail ile BAE arasında direkt uçuşlar görmeyi umduğunu ve bunun "İsrailli turistlerin Emirlikler'i ve Emirliklerden gelen turistlerin de İsrail'i ziyaret etmesine" izin vereceğine inandığını söyledi.

Barış anlaşmasının imzalanmasından sonraki adımın "büyükelçilikler açmak olacağını belirten İsrailli Bakan Ashkenazi, “Yakında İsrail'de bir BAE büyükelçiliği ve Abu Dabi'de de bir İsrail büyükelçiliği görmeyi umuyorum" dedi.

İki ülke arasında imzalanan ikili anlaşmanın hem güvenlik hem de bölgesel istikrar açısından ortak zorlukların yanı sıra iklim değişikliği, çölleşme gibi küresel zorlukların daha iyi ele alınmasına izin vereceğini belirten Ashkenazi, tüm bu zorlukların ışığında, son aylarda dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı da mücadelede katkıda bulunabileceğini söyledi.

Diğer Arap ülkelerinin BAE ve Bahreyn tarafından atılanlara benzer adımlar atma ihtimaline ilişkin olarak Ashkenazi, gelişmelerin başka ülkeler tarafından incelendiğini “Bu ülkelerin BAE'ninkine benzer bir yaklaşım seçeceklerini seçeceklerini umuyorum. Bölge, İsrail'in kendi düşmanı olmadığını anlıyor" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Ashkenazi, Filistin liderli Mahmud Abbas'ı da “BAE ve Bahreyn liderlerinin yaptıklarına benzer şekilde sorumluluk almaya ve müzakere masasına dönmeye" çağırdı.

Kaynak: Al Ittihad

Haber Ara