Dolar

32,4461

Euro

34,7427

Altın

2.435,55

Bist

9.915,62

İsrail Yüksek Mahkemesi'nden Ultra Ortodoks Yahudileri öfkelendiren karar!

İsrail Yüksek Mahkemesinin ilahiyat fakültesi öğrencilerini askerlikten muaf tutan yasayı iptal etmesi, ülkedeki Ultra Ortodoks Yahudiler tarafından tepkiyle karşılandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-14 18:27:20

İsrail Yüksek Mahkemesi'nden Ultra Ortodoks Yahudileri öfkelendiren karar!

TIMETURK | ÇEVİRİ

Middle East Eye'in haberine göre, dokuz yargıçtan oluşan jüri, ilahiyat öğrencilerini askerlikten muaf tutan yasanın “anayasaya aykırı” ve “mantıksız” olduğuna hükmetti. Bu karar, Netanyahu'nun başında olduğu koalisyon hükümetindeki Ultra Ortodoks milletvekillerinin ve bakanların da büyük tepkisini çekti.

Netanyahu'nun başında olduğu koalisyon hükümeti, meclisteki 120 sandalyeden 67'sini elinde bulunduruyor. Koalisyon hükümetinde iki Ultra Ortodoks Yahudi parti yer alıyor.

“EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI”

Dokuz yargıçtan sekizi, yasanın kaldırılması yönünde görüş bildirdi. İsrail Yüksek Mahkemesi Başkanı MiriaamNaor, ilahiyat fakültesi öğrencilerini askerlikten muaf tutan yasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve Ultra Ortodoks partileri tatmin etmek için çıkarılmış olduğunu söyledi.

Ultra Ortodoks Yahudiler.

İÇİŞLERİ BAKANI'NDAN TEPKİ

Ultra Ortodoks Şas Partisi lideri olan İçişleri Bakanı Aryeh Deri karara tepki gösterdi.Deri, karara imza atan yargıçların “halkın gelenek ve mirasından tamamen bihaber olduğunu” söyledi. “Ümitsizliğe kapılmayın, Tevrat çalışmalarınıza devam edin. Ayakta kalacağız ve bu durumu düzeltmek için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuşan Deri, ilahiyat fakültesi öğrencilerini dini çalışmalarını sürdürme ve İsrail Yüksek Mahkemesi'nin kararına aldırmama yönünde teşvik etti.

(Ayeh Deri)

Aryeh Deri.

TARTIŞMALAR YILLARDIR SÜRÜYOR

Kadınlar ve erkeklerin 18 yaşına bastığında askere çağrıldığı İsrail toplumunda, ilahiyat öğrencilerinin askerlikten muaf tutulması yıllardır eleştirilen bir durumdu. Ultra Ortodoks Yahudiler, Tevrat çalışmalarını aksamasının Yahudi halkının geleceğini olumsuz etkileyeceğini ve askere giden gençlerin orada kadınlar ile dine uzak kesimden insanlarla ilişki kurabileceğini gerekçe göstererek zorunlu askerliği reddediyor.

 

Haber Ara