Dolar

32,3776

Euro

35,0243

Altın

2.335,12

Bist

9.079,97

İsrail kaynaklı casus yazılım Pegasus, sosyal medya hesaplarına sızıyor

İsrailli bir siber güvenlik şirketi olan NSO grubun geliştirdiği Pegasus casus yazılımı, Apple, Google, Facebook, Amazon ve Microsoft ürünlerinin sunucularından veri toplayabiliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-20 09:16:17

İsrail kaynaklı casus yazılım Pegasus, sosyal medya hesaplarına sızıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Financial Times'ın haberine göre Pegasus yalnızca bir cihazda depolanan verileri değil aynı zamanda kullanıcının konum verileri, arşivlenmiş mesajları ve fotoğrafları da dahil olmak üzere bulutta depolanan tüm bilgileri de topluyor.

Yazılımın, iCloud gibi hizmetler için kullanılan kimlik doğrulama belirteçlerini yakalayıp çoğaltabildiği, iCloud'da depolanan mesajları depolayabildiği, Facebook kimlik bilgilerini taklit edebildiği, konum geçmişine ulaşabildiği de iddialar arasında.

ŞİRKET YALANLADI

NSO sözcüsü iddiayı reddetti ve ürünlerinin “bu tür toplama yetenekleri ve bulut uygulamalarına, hizmetlere veya altyapıya erişim sağlamadığını” söyledi.

WHATSAPP UYARMIŞTI

WhatsApp, Mayıs ayında bazı kişilerin akıllı telefonlarını uygulama üzerinden çaldırarak işletim sistemlerini ele geçirecek bir virüs yazılım yüklendiğini duyurmuştu. Saldırının arkasında "ileri seviyede bir siber aktörün" bulunduğunu belirten şirket, kullanıcı kabul etmese bile siber saldırganlarIN, telefona bir casus gözetleme yazılımı yükleyebildiğini duyurmuştu.

Söz konusu yazılım da İsrailli şirkete ait PEgasus yazılımı olduğu belirtilmişti.

CEMAL KAŞIKI CİNAYETİNDE DE KULLANILDI

Amerikan Associated Press (AP) ajansının Ocak 2019'da duyurduğu haberine göre Suudi Arabistan, İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilen Cemal Kaşıkçı'yı da İsrail'in NSO Grup yazılım firmasından aldığı "Pegasus" adlı casus yazılım teknolojisi ile izlemişti.

Olayı ortaya çıkaran Toronto Üniversitesine bağlı Citizen Lab adlı kuruluşun çalışanları, gizli ajanların da hedefi oldu.

Buna göre Kasım-Aralık 2018'de iki Citizen Lab kuruluşu çalışanı kendileri ile sahte şirketler ve sahte kimlikler üzerinden irtibata geçen ajanların sorgulamalarına maruz kaldı.

YAZILIM İSTİHBARATLARA SATILIYOR

NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus programı, yalnızca soruşturmalarda yardımcı olmak için hükümetlere satıldığı biliniyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1086119_2

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara