Dolar

32,5309

Euro

34,7659

Altın

2.425,77

Bist

9.720,98

İsrail, Irak'taki İran hedeflerini, Suriye'deki PYD bölgesinden vurdu

Suriye'nin kuzeyindeki PYD bölgesi İran için de tehdit oluşturmaya başladı. Buna göre Bağdat yönetimi, İsrail'in Irak içerisindeki İran hedeflerini, Suriye'deki PYD bölgesinde konuşlanarak vurduğuna inanıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-28 09:50:37

İsrail, Irak'taki İran hedeflerini, Suriye'deki PYD bölgesinden vurdu

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Irak istihbarat servisleri, Irak'taki paramiliter İran hedeflerini vuran İsrail'in, bu saldırıları Suriye'nin kuzeyindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) bölgesinde konuşlanarak yaptığına inanıyor.

Middle East Eye'den David Hearst imzalı habere göre son istihbarat birifinglerine hakim olan Iraklı yetkililer, saldırıların PYD'nin başını çektiği SDG bölgesinden Suudi Arabistan'ın desteğiyle yapıldığıı aktarıyor.

Adı açıklanmayan yetkililer "Drone saldırıları Suudilerin finanse etmesi ve desteklemesiyle SDG alanlarından yapıldı. İsrail'e ait uçaklar SDG üslerinden kontrol ediliyordu" ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda Irak'taki İran destekli milis grubu Haşdi Şabi güçlerinin cephanelerinde patlamalar yaşanmıştı. Konvoyları vurulmuştu. Saldırıların Lübnan'daki Hizbullah'ı da yakın tarihlerde vuran İsrail tarafından yapıldığı değerlendiriliyor.

İsrail konuyla ilgili "sessizlik politikasını" koruyor.

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Pazartesi günü ülkenin egemenliği ve güvenliğinin korunacağını, bunun kırmızı çizgi olduğunu söyledi.

888

SALDIRILARDA SUUDİ ARABİSTAN FAKTÖRÜ

Adı açıklanmayan Iraklı yetkililer, Haşdi Şabi'ye yönelik saldırıların Suudi Arabistan'ın Körfez İlişkileri Bakanı Tamer El Sabhan'ın Haziran ayındaki Suriye ziyaretinin ardından ortaya çıktığını belirtiyor.

SUUDİ BAKAN ARAP AŞİRETLERİNDEN PYD'YE DESTEK İSTEMİŞTİ

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın üsteğmenlerinden biri olan Körfez İlişkileri Bakanı Tamer El Sabhan, 13 Haziran'da Suriye'deki PYD bölgesini ziyaret ederek civardaki Arap aşiretleriyle görüşmüş ve örgüte destek vermelerini istemişti. Görüşme Deyrizor'daki El Ömer Petrol sahasında gerçekleşmişti.

Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre Sabhan'a bu ziyaretinde eşlik eden isim de ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyondaki temsilcisi William Robak.

Sabhan'ın toplantı sırasında aşiretleri Türkiye ve Katar ile yakınlaşmamaları konusunda uyardığı da gelen bilgiler arasındaydı.

Öte yandan bu ziyaret Sabhan'ın ilk ziyareti de değil. Suudi Bakan'ın daha önce de Suriye'deki PYD bölgelerini ziyaret ettiği biliniyor.

HAŞDİ ŞABİ'YE YÖNELİK SALDIRILAR

Haşdi Şabi'nin mühimmat deposunun bulunduğu, Şuheda, Eşref, Sakr, Beled ve Kaim'deki üslerine, 19 Temmuz-25 Ağustos tarihlerinde hava saldırıları düzenlenmişti. Saldırıda 1 Haşdi Şabi savaşçısı hayatını kaybetti.

Iraq-government-chiefs-Hashed-top-brass-discuss-drone-attacks-1280x720
Hayatını kaybeden Haşdi Şabi savaşçısının cenaze töreninden

Irak'taki Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis de geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada, üslere yönelik saldırılardan ABD'yi sorumlu tutmuş, İsrail'e ait 4 insansız hava aracının Azerbaycan üzerinden ABD'nin Irak'taki filosuna bu yıl dahil edildiğini ve askeri üsler üzerinde uçuş yaptığını iddia etmişti.

Haşdi Şabi Heyeti Başkanı ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyad da aynı gün konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, soruşturma sonucu saldırının dışarıdan planlandığının tespit edildiğini belirtmiş, Mühendis'in açıklamalarının ise Haşdi Şabi'nin resmi görüşünü yansıtmadığını ifade etmişti.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Feyyad, ABD ve İsrail'i açık bir şekilde suçlamaktan kaçınmıştı.

Londra'dan yayımlanan Suudi Arabistan destekli Şarkul Avsat gazetesi ise Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Tel Aviv yönetiminin, ABD ve Rusya'dan aldığı onayla Irak'ta İran'a ait silah ve füze depolarına saldırılar düzenlediğini yazmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, salı günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaptığı açıklamada, Irak'ta bulunan İran'a ait askeri hedeflerin geçen ay İsrail tarafından vurulduğu imasında bulunmuştu.

 

 

Haber Ara