Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-12 18:12:07

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular
Batı Şeria'nın Cenin kentinde, İsrail cezaevinde 38 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli Hıdır Adnan'a destek gösterisi düzenlendi.

İsrail yönetiminin idari tutukluluk uygulamasını protesto etmek amacıyla 38 gündür açlık grevinde olan Adnan'a destek için düzenlenen yürüyüş El-Belde eş-Şarki Cami önünden başlayarak, söz konusu tutuklunun ailesinin evinin yakınlarında son buldu.

Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, Adnan'ın serbest bırakılması yönünde slogan attı.

Filistinli tutuklunun babası Adnan Musa, yaptığı konuşmada, "Oğlum, idari tutukluluğu protesto için başladığı açlık greviyle işgalcilere karşı direniyor. Bu direniş şahsı için değil aynı zamanda Filistin halkı içindir" dedi.

Filistinli yetkililerin oğlu ve İsrail hapishanelerindeki diğer tutukluların serbest bırakılması için harekete geçmesini talep eden Musa, "Filistin halkını da tutuklularla iletişim halinde olarak yetkililer ve insan hakları kurumları üzerinde baskı oluşturmaya, böylece Filistinli tutukluların serbest bırakılması yönünde çalışmalar yapılmasını sağlamaya çağırıyorum" diye konuştu.

Geçen yıl temmuz ayından bu yana İsrail'deki bir hapishanede tutulan İslami Cihad Hareketi'nin önemli isimlerinden Hıdır Adnan (36), 5 Mayıs'ta "idari tutukluluk kararının uzatılmasını protesto için açlık grevine başladığını" duyurmuştu.

Filistin Esirler Bakanlığı verilerine göre, İsrail hapishanelerinde 7 binden fazla Filistinli tutuklu bulunuyor.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor. Filistinli aileler sık sık gösteri düzenleyerek, uluslararası toplum ve kuruluşlardan yardım talep ediyor.

Haber Ara