Dolar

32,5829

Euro

34,8302

Altın

2.417,41

Bist

9.645,02

İsrail, Gazze sorununu Mısır'ın Sina Yarımadası'na ihraç etmeyi planlıyor

Uzun bir süredir İsrailli yetkililerin gündeminde olan ve 'Gazze sorunu' olarak adlandırılan Gazzelileri Mısır'ın Sina Yarımadası'na göç ettirme projesi bir kez daha gündemde.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-14 10:37:53

İsrail, Gazze sorununu Mısır'ın Sina Yarımadası'na ihraç etmeyi planlıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İsrail'in eski BM elçisi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı eski genel müdürü Dore Gold tarafından yönetilen Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi, "Gazze sorununu" çözme planını açıkladı.

İSRAİL SİNA'YA YATIRIM YAPACAK

Middle East Monitor'de Dr. Adnan Abu Amer imzasıyla yayınlanan makaleye göre Sina'da bir liman ve havalimanı yapımını da içeren proje, Gazzelilerin Sina'ya seyahatlerini kolaylaştırmayı içeriyor. Yarımadaya enerji santrali, içme suyu için arıtma tesisi ve El Ariş'ten Gazze'ye tren yolu kurulması planlanıyor. Projeye göre tren yolu boyunca otel ve eğlence yerleri de inşa edilecek. Makaleye göre projenin arkasında Başbakanlık eski Sekreteri ve eski İsrail Dışişleri Bakanlığı Genelkurmay Başkanı Şimon Shapira ve İsrail ile Araplar arasındaki "normalleşme sürecinde" imzası olan Shlomi Fogel var.

Proje, Gazzelileri Mısır güvenlik güçlerinin sorumluluğuna bırakmayı amaçlıyor. Öte yandan bu projenin eski İsrail hükümetlerinin planlarının bir devamı olduğu belirtiliyor.

"GÖNÜLLÜ GÖÇÜ TEŞVİK" AMAÇLANIYOR

Daha önce İsrail'de yayın yapna Makor Rishon gazetesinin yazarı Yehuda Yifrach, "Gazze sorununu" gönüllü göçü teşvik ederek çözmek gerektiğini söylemişti. Paranın yüzbinlerce Gazzeliyi ikna edeceğini belirtmişti.

Askeri analist Amir Oren, Haaretz'e yaptığı açıklamada, Mısır'ın Tiran ve Sanafir Adalarını Suudi Arabistan'a devretmesini örnek göstererek, Sina'dan da Filistinliler için bir bölüm alınabileceğini söylemişti. Bu plan kapsamında Sina'dan alınan bir toprak parçası üzerinde Filistin devleti kurulacaktı.

İsrail Savunma Bakanlığı Genel Müdürü eski Yardımcısı Tuğgeneral Amir Avivi de Gazzelilerin Sina'ya taşınmasına ilişkin bir planı paylaşmış; benzer bir planı Abdulfettah Es Sisi de gündeme getirmişti.

PARAYA GÜVENİYORLAR

Makalede İsrail'in Gazze konusundaki tek dayanağının tıpkı Bahreyn konferansında olduğu gibi paraya dayandığı belirtildi. Gazze'ye odaklanılmasının sebebi olaraksa bu sorunun çözümünün Filistinlilerle çatışmayı bitireceğine yönelik inanç olduğu kaydedildi. Planın Mısır'ın taviziyle gerçekleşebilecek bir plan olduğuna da ayrıca dikkat çekilen makalede, hiçbir devletin egemenlik hakkından kolayca vazgeçmeyeceği ifade edildi.

HAMAS'IN DEVLET RÜYASINI ENGELLEMEZ

Makalede uzman görüşlerinin bu plan gerçekleşse bile Hamas'ın Gazze'de bir devlet kurma planınından vazgeçmeyeceği yönünd eolduğu kaydedildi.

EİLAND'IN PLANINI HATIRLATIYOR

Makalenin son kısmı şu şekilde tamamlanıyor:

"İsrail'in Gazze'yi Sina'ya doğru genişletme fikri, bize 2005 yılında İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski Başkanı General Giora Eiland'ın gündeme getirdiği projeyi hatırlatıyor. Söz konusu projede Sina'da Filistinliler için geniş bir yerleşim yeri oluşturulması öngörülüyordu.

İsrail'in 1950'lerden bu yana Filistin davasından kurtulmak için konuyu Mısır himayesine atmaya çalıştığı biliniyor.

Filistinlilerin sıcak bakmadığı ve bu açıdan başarılı olamayacak projelerin zaman zaman gündeme gelmesinin sebebiyse İsrail-Mısır arasındaki "iyi" ilişkiler.

Tel Aviv'in Kahire üzerindeki etkisinin, güvenlik ve askeri açıdan büyüdüğünü söyleyebilriz."

MISIR DIŞİŞLERİ: SİNA'YI VERMEYİZ

Filistinlileri Gazze'den Sina'ya deport etme konusu 2017'de yoğun bir şekilde tartışılmış, bu kapsamda Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri açıklama yapmıştı. Şükri, 2017'nin Kasım ayında özel bir televizyon kanalında yayımlanan açıklamasında İsrail Sosyal Eşitlik Bakanı Gila Gamliel'in Kahire ziyaretinde yaptığı "Sina Yarımadası, Filistinlilerin devlet kurması için en iyi yer" açıklamasına tepki göstermişti.

Şükri, "Mısır halkının kanlarıyla sulanan Sina başta olmak üzere Mısır topraklarındaki egemenliği kemirecek her türlü açıklamayı kim yaparsa yapsın reddediyoruz. Mısır, Sina'da bir karış toprağından dahi ödün vermeyecek ve kimsenin oraya saldırmasına izin vermeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'de Dürzi toplumun temsilcilerinden Devlet Bakanı Eyüb Kara, Şubat 2016'da Sisi'nin Filistinlilerin Sina Yarımadası'na yerleştirilmesini önerdiğini, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun da ABD Başkanı Donald Trump'a 'iki devletli çözüm yerine Filistinlilerin Sina Yarımadası'na yerleştirilmesi projesine' ilişkin bir taslak sunmayı planladığını savunmuştu.

Söz konusu tarihte İsrail Başbakanlık Divanı iddiaları yalanlamış, Mısır Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklamaların doğru olmadığı açıklamasında bulunmuştu.

SİNA'DA DURUMLAR KARIŞIK

Öte yandan makalede yer verilmese de Mısır'ın Sina Yarımadası uzun zamandır karışık durumda. Kahire yönetiminin asker yığdığı bölgede Bedevilere yönelik sistematik yerinden etme politikaları güdülüyor. Bu kapsamda Gazze sınırındaki El Ariş'te birçok Bedevi evi yıkılmış durumda.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1161147_2

Haber Ara