Dolar

32,4491

Euro

34,4936

Altın

2.471,68

Bist

9.577,75

İsrail'den Filistin'e koronavirüs aşısı engeli

Kendi nüfusunu hızla aşılayan Tel Aviv yönetimi, işgal altında tuttuğu Filistinlilere ise bu hakkı tanımıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-13 11:37:56

İsrail'den Filistin'e koronavirüs aşısı engeli

Dünyada nüfusa oranla halihazırda en çok aşılama gerçekleştiren ülke konumunda bulunan İsrail, ocak ayı sonuna kadar 2 milyondan fazla kişiyi aşılamayı hedefliyor.

İsrail'de şimdiye kadar nüfusun yüzde 21'i aşılandı ancak işgal altında yaşayan Filistinlilerin koronavirüs aşılarından mahrum bırakılması dünyanın tepkisini çekiyor.

FİLİSTİNLİLER, İSRAİL'İN AŞI ENGELİNE TEPKİLİ

Gazze'de kamu sağlığı uzmanı Muhammed abu Rayya, BBC'ye yaptığı açıklamada, Tel Aviv yönetiminin tutumuna tepki gösterdi.

"BENİ İŞGAL ALTINDA TUTUYORSAN..."

Rayya, "Eğer beni işgal altında tutuyorsan, senin kontrolündeyim demektir. Bu da İsrail'in sağlık, gıda, su ve iletişim gibi temel ihtiyaçları karşılamasını gerektirir. Cenevre Sözleşmesi'ne göre böyle olduğunu düşünüyorum. Bu pazarlık konusu yapılacak bir şey değil. Aşılama şu an ihtiyaç duyulan konu." ifadelerini kullandı.

DSÖ'DEN TEL AVİV'E ÇAĞRI

Geçtiğimiz günlerde, koronavirüs aşısı temini konusunda Pfizer'a baskı yaparak doz başına 45 sterlin ödemeyi kabul eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, aşı sırasını atlamakla suçlandığına dair haberler gündeme gelmişti.

Tel Aviv'e çağrı yapan Dünya Sağlık Örgütü, Filistinli sağlık çalışanlarına da aşıların sağlanmasını istedi. Fakat İsrail yönetimi, kendi halkı için ellerinde "yeterli aşı stoğu olmadığını" ileri sürüyor.

Haber Ara