Dolar

32,4453

Euro

34,7215

Altın

2.439,12

Bist

9.915,62

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da, Trump'ın sözde barış planını reddetti

Bugün Cidde şehrinde olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı da (İİT), Arap Birliği'nden sonra ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail yanlısı 'Yüzyılın Anlaşması' olarak bilinen 'sözde' Orta Doğu Planı'nı reddettiğini açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-03 13:50:54

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da, Trump'ın sözde barış planını reddetti

ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı sözde barış planına tepkiler sürüyor. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın acil çağrısı üzerine bugün Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Birliği'nden sonra ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail yanlısı ‘Yüzyılın Anlaşması' olarak bilinen 'Sözde Orta Doğu Barış Planı'nı reddettiğini açıkladı.

Bugün Cidde'de, İslami İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından toplanan Yürütme Komitesi'nin olağanüstü toplantısı, Amerikan yönetimi ‘Yüzyılın Anlaşması'nın açıklanmasının ardından örgütün konumunu Filistin meselesinin tanıklığı ışığında tartışmak üzere üye ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşti.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir zirve düzenleyen 57 ülkeyi kapsayan İTT tarafından yapılan açıklamada, planı görüşmek üzere "Tüm üye devletleri Amerikan planıyla ilgilenmemeye veya Amerikan yönetimiyle herhangi bir şekilde uygulama konusunda işbirliği yapmamaya çağırıyoruz" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. Yousef bin Ahmed al-Othaimeen, kapsamlı bir barışa yol açan Filistin meselesini çözmek için herhangi bir uluslararası çabanın desteklendiğini ve uluslararası kararlara ve Arap barış inisiyatifine dayanan çözümlere bağlı kaldığını vurguladı.

Othaimeen, "Filistin sorununun örgütün önceliklerinin başında geldiğini" vurguladı.

Buna karşılık, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, "Yüzyılın Anlaşması'nın barış müzakerelerinin temellerini yok ettiğini, Filistin halkının hakkını reddetmek için eşi benzeri görülmemiş bir girişim" olduğunu söyledi.

El Maliki, "Amerikan planının İsrail tarafına karşı tamamen önyargılı olduğunu", "İsrail'in ilhak tedbirlerini meşrulaştırdığını ve Kudüs'ü Filistin devletinin başkenti olarak iptal ettiğini" vurguladı.

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan da, "Filistin halkının haklarını garanti altına alan adil bir çözüme bağlı kalmayı ve Filistin halkıyla dayanışma çağrısında bulunan Doğu Kudüs ile başkent olarak bağımsız bir devlet kurulmasını" vurguladı.

Öncek gün Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşen Arap Birliği olağanüstü toplantısında birliğin aldığı karar uyarınca ABD Başkanı Trump'ın Yüzyılın Anlaşması planını reddettikleri açıklanmıştı. Arap Birliği, Trump'ın sözde barış planının tamamen reddettiğini ve dikkate alınmayacağını duyurmuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı 'Yüzyılın Anlaşması' planından sonra İsrail ile tüm ilişkileri kesme kararı almış; ayrıca ABD ile de güvenlik dahil tüm ilişkileri dondurduğunu açıklamıştı.

Haber Ara