Dolar

32,3417

Euro

35,1212

Altın

2.239,88

Bist

8.885,14

“İslam Düşünce Atlası” tanıtıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla İlmi Etüdler Derneği tarafından hazırlanan “İslam Düşünce Atlası” kitap ve proje tanıtım toplantısı yoğun katılımla İstanbul’da yapıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-16 23:00:38

“İslam Düşünce Atlası” tanıtıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından hazırlanan "İslam Düşünce Atlası" (İDA) projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen “İslam Düşünce Atlası” kitap ve proje tanıtım toplantısı projeyi anlatan filmin izlenmesiyle başladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, “Hem ufku kaybetmemeli hem önümüze bakmalıyız. Dünyevileşme bizi bitiriyor. İmajcılık bizi bitiriyor. Özden çok algıya yönelik çalışmalar bizi bitiriyor. Ama bugün burada bir kez daha umutlandım. Ankara'ya büyük bir umutla ve heyecanla döneceğim. Hayalleri olmayanların gerçekleri olmaz. Böyle bir toplantıda bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi.

"DÜNYANIN İYİLİĞİ İÇİN TÜRKİYE VE İSLAM OLMALI"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, projede emeği geçenlere teşekkür ederek, “Hikmet Müslüman'ın yitiğidir. Ve bizim muhakkak yeniden tarihin şanlı dönemlerinde olduğu gibi Türkiye İslam düşüncesini yüceltmemiz lazım. Batı merkezli düşünce tarihi yazıcılığına karşı bizim yeni bir uyanış, arayış, yeni bir fikir ifade etmemiz lazım. Dünyanın ve insanlığın iyiliği için Türkiye ve İslam düşüncesi lazım” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, önemli bir eserin meydana geldiğini belirterek, projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Başkan Akyürek, “Bu eser aynı zamanda şu ana kadar yaşadığımız süreçlere, çağımıza ve karşı karşıya bulunduğumuz sorunlara karşı İslam düşüncesini takdim eden bir meydan okumadır. Yeni bir takdim, yeni bir iddia ortaya koyma, dönemselleştirme ve yeni bir fikirle ortaya çıkarmadır. 21. yüzyılda inşallah yeniden doğuş, yeniden bir inşa dönemini de milletimiz, memleketimiz, ülkemizden başlatmış oluruz” şeklinde konuştu.”

Belediyeler olarak sadece fiziki ve sosyal belediyecilik alanında değil her alanda çalışma yürüttüklerinin altını çizen Başkan Akyürek, “Ama kültürel belediyecilik ayağı da aynı seviyede olmazsa eksik iş yapmış oluruz. Her alanda katkı vermek ve eser üretmek durumundayız. Biz bu esere katkı yaptığımız için çok mutlu olduk. Konya ile anılmasının tesadüf olmadığını düşünüyorum. Çünkü her medeniyet bir şehirden doğar. Şehirlerin medeniyetimizin oluşumuna çok büyük katkıları olmuştur. Mekke, Medine, Halep, Şam, Kahire, Semerkant, Buhara, Konya, Bağdat bunlar hep birlikte anılan ve medeniyetimizin oluşumuna önemli katkı yapan şehirlerdir. Konya'mızda bu şehirlerden birisidir” sözlerini kullandı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, günümüzde İslam dünyasının çok ciddi manada inanç ve düşünce sorunları yaşadığını paylaşarak, bir bütüncüllük içerisinde böyle bir eserin ortaya çıkmasının çok büyük bir önem arz ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Şahin, projenin bundan sonraki yapılacak birçok çalışmaya da çıkış noktası olarak katkıda bulunacağını söyledi.

fft256_mf25799549

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “İslam dünyasının ihtiyacı olan terminolojisi, metodolojisi, hafızası elinden alınmış olan bir toplumun yeniden ayağa kalkması için bu çalışmaya ihtiyaç vardı ve bu çalışma inşallah diğer dillere de çevrilerek tüm dünyaya yayılmış olur” dedi.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, “Bizim 100-200 yıldır umudumuzu bile kaybettiğimiz dönemlerden sonra kıyıda köşede küçük parçalar halinde birtakım bütünlük arz etmeyen çalışmalar yapılıyor. İLEM 10 yıldan fazla bir süre sonra önemli bir merhale kat ederek umudumuzu yeşerten bir sonuca varmışlar. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle önemli bir kaynak eser ortaya koymuşlar” diye konuştu.

İlmi Etütler Derneği Başkanı Süleyman Güder, “İslam Düşünce Atlası hem bir muhasebedir, hem bir arayıştır. Projeye başından beri desten veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tahir Akyürek'e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. Proje Koordinatörü İbrahim Halil Üçer, İslam Düşünce Atlasının Müslümanları inşa ederek asli hüviyetlerini kazandıracağını, hafızalarına yeniden dönerek kendi hikayesini yazmaya başlama noktasında herkes için cesaret kaynağı olacağı yönündeki bir inançtan doğduğunu söyledi.

"HER KÜLTÜR KENDİ SEMASINA BAKAR"

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. İhsan Fazlıoğlu, İslam Düşünce Atlasının başarısının verdiği bilgilerle alakalı olmadığını ifade ederek, “Her kültür kendi semasına bakar. Kendi semamıza bakarak kendimi anlamlandırma konusunda bize bir girizgah sağlayacak” şeklinde konuştu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Lütfi Sunar, “Bugün çokça sorunlardan yakınabiliriz. Bu sorunların en önemli sebeplerinden birisi Müslümanların tarihten çekilmiş olmalarıdır. Müslümanların güncel düşünce üretimine, ilim ve fikir üretimine katkılarının azalmış olmasıdır. Dolayısıyla İslam Düşünce Atlası bize İslam Düşüncesini her şeyden önce evrensel düşüncenin ana aksı olarak gösterdiği için bunu yapmak açısından çok daha fazla imkan sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İslam Düşünce Atlasının www.islamdusunceatlasi.org isimli internet sitesinin açılışı gerçekleştirildi. Programa; Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, daire başkanları, çok sayıda kültür insanı, gazeteci, yazar ve öğrenci katıldı.

fft256_mf25799561

İSLAM DÜŞÜNCE ATLASI

İslam Düşünce Atlası, İslam düşünce geleneğini başlangıcından günümüze kadar zaman-mekan- öğreti-ekol değişkenleri etrafında tanıtmayı amaçlayan kitap ve web tabanlı programlar geliştirme projesidir. Yapımına akademisyenler, araştırmacılar, tasarım uzmanları, yazılımcılar ve harita mühendislerinin eşlik ettiği proje, interaktif programlar taşıyan açık erişimli bir web sitesi ve İslam Düşünce Atlası başlıklı 3 ciltlik kitaptan oluşuyor. Projeyle, İslam düşünce tarihiyle ilgili oluşmuş yüksek seviyeli ilmi birikimin kolaylıkla takip edilebilir hale getirilmesi ve İslam düşünce tarihi yazımına yeni bir bakış açısı kazandırılması amaçlanıyor.
 

Haber Ara