Dolar

32,5543

Euro

34,9406

Altın

2.442,15

Bist

9.716,77

IŞİD Sina’ya yerleşiyor

Mısır’da cuma namazını hedef alan IŞİD bu saldırıyla sadece bir terör eylemi gerçekleştirmediğini, aynı zamanda bu bölgeye yerleşeceği sinyalini de verdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-26 15:36:14

IŞİD Sina’ya yerleşiyor

IŞİD tarafından Mısır'da cuma namazı sırasında düzenlenen terör eyleminin ardından örgütün Kuzey Sina'daki faaliyetleri dikkat çekti. IŞİD'in burada yalnızca terör eylemleri düzenlemediği, aynı zamanda bir ‘devlet' gibi faaliyet gösterme çalıştığı gözler önüne serildi.

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda yer alan Ariş kentinde 305 kişinin hayatını kaybettiği Ravda Camisi'ni hedef alan katliam, Ortadoğu'da terörün gidişatını değiştirebilir. Henüz kimsenin üstlenmediği saldırıya dair tüm oklar IŞİD'i gösteriyor. Sisi yönetiminin medyaya uyguladığı karatma nedeniyle örgütün Sina'daki varlığına dair detaylı bir bilgi bulunmazken, Irak'tan ve Libya'dan gelen IŞİD'liler Mısır'ın geleceğini tehdit ediyor.

YENİ ÜS MISIR MI?

Star'da yer alan habere göre, Mısırlı başsavcı 25-30 kişilik terörist grubunun IŞİD'ın sözde bayrağını taşıdığını açıklamasıyla olayın faili kesinleşti. Devlet medyası da dahil hiç bir gazetecinin girmesine izin verilmediği Sina'da IŞİD varlığına ilişkin detaylı veriler kamuoyuyla paylaşılmasa da, Mısırlı güvenlik güçlerinin bir süredir bölgede sürdürdüğü terörle mücadele operasyonlarının gittikçe şiddetini artırması tehdidin gerçekçi olduğunun bir kanıtı. El Hayat gazetesine göre, örgütün ‘Libya'daki kalesi' Sirte'nin temizlenmesi sonrası Mısır'a geçen IŞİD'lilerin sayısı arttı. Bölgedeki terör göçünü inceleyen uzmanlar, Sina'daki IŞİD varlığının tek kaynağının Libya olmadığı görüşünde. SITE istihbarat ajansına göre, örgütün Sina kadrosunu Irak'tan ‘tahliye edilen' IŞİD'lıler oluşturuyor. Yarımadadaki artan faaliyetler, Arap coğrafyasına hakim Mısır'ın yeni üs olabileceğine işaret ediyor.

İLK KEZ BİR CAMİYİ VURDU

Saldırının oluş şekli ve hedef kitlesi de IŞİD'in bölgeye ‘yerleşme' stratejisini uygulamaya koyduğunun bir kanıtı. Mısır'da bu zamana kadar turistleri veya Kıpti Hristiyanlara saldıran örgüt, ilk kez bir camiyi seçti. Böylece örgüt konargöçerlerin yoğun olduğu Sina'da Bedevilere “devlet sizi koruyamıyor” mesajı vermek istedi.

OPERASYONLAR DEVAM EDECEK

IŞİD'in Sina'ya yerleşme planının Mısır'ın terörle mücadelesini ne şekilde etkileyeceği de merak konusu. Ülkenin darbeci lideri Sisi'nin “Misliyle karşılık vereceğiz” açıklaması ve ordu birliklerinin vakit kaybetmeden saldırıyı gerçekleştiren araçları jetlerle bombalaması, operasyonların sertleşerek devam edeceğin göstergesi. Devlet başkanlığı seçimlerinin 2018 Şubat'ında yapılması planlanan Mısır'da, aday olmayacağının sinyalini veren ve halk nezdinde desteği gittikçe azalan Sisi, kuvvetli bir dönüş için devrik lider Hüsnü Mübarek'in toplumu kontrol etmeyi amaçlayan sert politikalarına yönelebilir.

SALDIRIDA BAYRAK DETAYI 

Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki Ariş kentinde Ravda Camisi'ni hedef alan bombalı ve silahlı saldırıda bayrak detayı terör örgütü DEAŞ'ı ele verdi. Katliama ilişkin açıklama yapan Mısır Başsavcılığı, saldırganların sayısının 25-30 olduğunu ve ellerinde terör örgütü DEAŞ'ın bayrağını taşıdıklarını duyurdu. Hayatını kaybedenlerin sayısının 305'e, yaralıların da 128'e yükseldiğinin belirtildiği açıklamada “Camide bulunanlar, hutbe esnasında sayıları 25-30 kişi olan silahlı bir grubun IŞİD flamaları taşıdığını ve örgüt lehinde sloganlar attığını fark etti. Ardından caminin giriş kapısı ve 12 penceresine mevzilenen teröristler camideki cemaate yaylım ateşi açtı” ifadeleri kullanıldı.

BAZI ARAÇLAR İMHA EDİLDİ

Ariş kentindeki Ravda Camisi'ne yönelik bombalı ve silahlı saldırının ardından harekete geçen Mısır ordusu, teröristlerden bazılarının etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Ordu Sözcüsü Albay Tamir er-Rufai, yaptığı yazılı açıklamada hava kuvvetlerinin teröristleri takip ettiğini, Ariş'in El-Hades bölgesinde yerlerini tespit ettikten sonra saldırganların içinde bulunduğu bazı araçları imha ettiğini belirtti. Rufai, hava saldırısında araçlardaki teröristlerin etkisiz hale getirildiğini ifade ederken, sayıya ilişkin bilgi vermedi.

305 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

SİNA Yarımadası'ndaki Ravda Camisi'nde Cuma namazı sırasında gerçekleşen terör saldırısının ardından olay yerinde çekilen fotoğraflar, tahribatı ortaya koydu. İbadet saatinde girişe bırakılan ayakkabıların etrafa saçıldığı camide, içerideki Kuran'a da kan bulaştığı görüldü. Cami avlusunun kana bulandığı olay yerinde ayrıca boş mermi kovanlarının hala etrafta bulunması dikkat çekti. Öte yandan 305 kişinin hayatını kaybettiği Cuma namazı sırasındaki katliamda kurbanların 27'sinin de çocuk olduğu bildirildi.

Haber Ara