Dolar

32,4516

Euro

34,7543

Altın

2.435,48

Bist

9.915,62

IŞİD, sanat eserlerini Gaziantep'te satıyor, iddiası

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Çurkin, IŞİD'in Suriye'de çaldığı sanat eserlerini Gaziantep'te sattığını iddia etti...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-07 01:55:47

IŞİD, sanat eserlerini Gaziantep'te satıyor, iddiası

Ajansların haberine göre; Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, Gaziantep'in IŞİD militanlarının Suriye'den çıkardığı sanat eserlerinin satış merkezine dönüştüğünü belirtti.

BM Güvenlik Konseyi'ne yazdığı mektupta, IŞİD'in Suriye'de çaldığı sanat eserlerinin dağıtım sistemini ana hatlarıyla anlatan Rus diplomat, örgütün aktif olarak internet üzerindeki açık artırma alışveriş sitelerini kullandığına dikkat çekti. 

Halihazırda Suriye'de 9'u UNESCO Dünya Mirası listesinden yaklaşık 100 bin kültürel anıtın IŞİD kontrolünde olduğunu belirten Çurkin, IŞİD'in yasadışı sanat eseri ve arkeolojik değer ticaretinden elde ettiği gelirin yıllık 150-200 milyon dolar olduğunu kaydetti.

‘ANTİKACILAR ÜZERİNDEN SATILIYOR'

BM'nin internet sitesinde yayınlanan mektupta, “Aşırılık yanlılarının Suriye ve Irak'tan çaldığı sanat eserlerin satışı genel olarak Türkiye üzerinden yapılıyor. Türkiye'nin Gaziantep şehri, kültür miraslarının yasadışı olarak satıldığı en büyük merkez haline geldi. Çalınan eserler bu şehirde yasadışı biçimde açık artırmaya çıkarılıyor, antika dükkanları ağı üzerinden ve Bakırcılar Çarşısı'nda (Şekeroğlu Mah. Eski Saray Cad.) satılıyor” denildi.

NAKLİYAT FİRMALARININ İSİMLERİNİ VERDİ

Ayrıca Türkiye-Suriye sınırında yeni satış noktalarının açıldığını belirten Çurkin, “Büyük eşyaların teslimini Şenocak Nakliyat, Devran Nakliyat, Karahan Nakliyat ve Egemen Nakliyat gibi Türk nakliyat şirketleri gerçekleştiriyor. Kaçak sanat eserleri daha sonra Türkiye'nin İzmir, Mersin ve Antalya şehirlerine ulaştırılıyor ve burada uluslararası suç örgütlerinin temsilcileri tarafından menşeilerine ilişkin sahte belgeler hazırlanıyor” ifadelerini kullandı. 

Sanat eserlerinin daha sonra e-bay gibi internetteki açık artırma usulü alışveriş siteleri üzerinden yabancı ülkelerdeki koleksiyonculara satıldığını kaydeden Çurkin, ayrıca vauctions.com, ancients.info, vcoins.com, trocadero.com ve auctionata.com online mağazalarının adlarını da verdi.

‘IŞİD, SOSYAL MEDYADAN YARARLANIYOR'

Faillerin, kimlik ve satıcının bulunduğu gerçek yerin tespitini engellemek amacıyla IP adreslerini değiştirmek gibi gizlilik önlemleri aldığına dikkat çeken Çurkin, “IŞİD, aracıları devre dışı bırakmak ve sanat eserlerini doğrudan alıcılara satmak için son zamanlar sıkça sosyal medyanın sunduğu imkanlardan yararlanıyor” diye konuştu.

IŞİD'in bu amaçla ‘Doğal Kaynakların Kontrolü Bakanlığı' kurduğunu ve bu yapının başında da Ebu Sayyaf El Iraki'nin bulunduğunun altını çizen Rus diplomat, “Yapılan kazılara, bulunan eserlerin yerden çıkarılması ve taşınması sürecine sadece söz konusu kurumun mührünü taşıyan izin kağıdına sahip kişiler erişim sağlıyor” dedi.

Haber Ara