Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'IŞİD sadece askeri yollarla yenilemez'

BM Genel Sekreteri Ban, IŞİD'in sadece askeri yollarla yenilemeyeceğini belirterek, 'Halka yönelerek ve sorunun köküne inilerek kurutulabilir' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-26 23:56:50

'IŞİD sadece askeri yollarla yenilemez'

Ajanslarda yer alan habere göre: Irak'ta resmi temaslarını sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak Parlamentosunda yaptığı konuşmada, "IŞİD'in kaynağı, askeri yollara başvurarak değil halka yönelerek, sorunun köküne inilerek kurutulabilir" dedi.

Iraklı yetkililere, ulusal çıkarlar doğrultusunda bir vizyon geliştirme ve yargıda reform çağrısı yapan Ban, uluslararası camia ve BM'nin, IŞİD'in kontrolünden kurtarılan bölgelerde istikrarın sağlanması ve göç edenlerin buralara dönmesiyle ilgili geliştirilen programın uygulanmasında kararlı olduğunu kaydetti.

Ban, komşu ülkeler ile uluslararası camiayı IŞİD'le mücadelede Irak'a destek olmaya, Meclis üyelerini de yolsuzluk ve adam kayırmayla mücadeleye çağırdı.

 “IŞİD'e karşı gösterilen başarıdan dolayı Irak ve Peşmerge Güçleri'ni kutluyorum. Ayrıca Irak toprağının korunmasına yönelik, Heşdi Şabi ve aşiret birliklerinin gösterdiği çabada takdire şayandır. Umarım IŞİD'e karşı savaşta koalisyon güçlerini desteklemeye devam edilir. Şehit ailelerine saygımı sunarak, şiddetin sonlanmasını umuyorum.”

Iraklı yetkililerle önemli görüşmelerin yapıldığını dile getiren Moon, “Güvenlik ve mali konularında görüşmeler yapıldı. Mali kriz ve reformların gerçekleştirilmesi için değerlendirmeler yapıldı” dedi. 

Uluslararası kuruluşların askeri ve insani yardımın Irak Hükümeti'ne yapması gerektiğini belirten Moon ayrıca, 3 bin insanın göçmen olduğunu, bölgede yaşanan şiddetten dolayı da 7 bin 500 sivilin hayatını kaybettiğini bu sorunlarla mücadele edilmesi, mali ve yasal sorunların da çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Basın toplantısında ayrıca, IŞİD'den kurtarılan bölgelerin alt yapı ve zorunlu hizmetlerinin tesisi için Irak Hükümeti'ne 250 milyon dolarlık yardımın yapılacağı belirtildi. 

İslam Bankası Başkanı Ahmed Muhammed ise, IŞİD'le savaş ve yolsuzlukla mücadele konusunda Irak Hükümeti'ne yardıma hazır olduklarını, İslam Bankası'nın yardımlarının artacağını, ayrıca Bağdat'taki reform girişimlerine de destek verdiklerini söyledi.

Haber Ara