Dolar

32,5536

Euro

34,9407

Altın

2.442,19

Bist

9.716,77

İran yeni füze denemesi yaptı mı?

Fox News'e konuşan ABD'li bir kaynak İran'ın yeni bir kısa menzilli füze denemesi yaptığını öne sürdü. İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ise iddiayı reddetti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-09 15:21:46

İran yeni füze denemesi yaptı mı?

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Sputnik aktardı;


Kanala konuşan yetkiliye göre İran, Mersad tipi kısa menzilli bir füze denedi ve füze 56 km yol katettikten sonra patladı.

DAHA ÖNCE DE DİLLENDİRİLDİ

Fox News ayrıca salı günü de uydu görüntülerine dayanarak İran'ın Semnan'daki füze rampasına uzaya uydu göndermek için bir adet Safir tipi roketi yerleştirdiğini ileri sürmüştü.

Kanal, İran'ın salı günü füze fırlatma işleminin neden iptal edildiğinin bilinmediğini de belirtti.

İRAN: PSİKOLOJİK SAVAŞIN BİR PARÇASI

Press Tv'nin haberine göre, İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan Fox News'un haberinin 'uydurma' olduğunu açıkladı.

Dehkan, suçlamaların İran'a yönelik 'psikolojik savaşın parçası' olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

İran 29 Ocak'ta Semnan'da orta menzilli füze denemesi yapmış, ABD bu nedenle İran'a yönelik yeni ekonomik yaptırımları hayata geçirmişti.

İran ise denemenin BMGK kararları ve nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini savunmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2231 nolu kararı İran'ın füze denemesi yapmasından kaçınmasını talep ediyor ancak bu konuda ülkeye herhangi bir yaptırım uygulamıyor.

BMGK'nın kararı 2015'te İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmanın ardından yürürlüğe girmişti.

ABD-İRAN GERGİNLİĞİ

31 Ocak: İran kökenli ABD vatandaşı 5 yaşında bir çocuk, ABD'ye girişte 5 saat boyunca kelepçeli tutulduğu ortaya çıktı.

Trump'ın göreve başlamasından sadece bir dakika sonra Beyaz Saray'ın internet sitesinde İran'ın olası füze tehdidine karşı modern füze savunma sistemi geliştirileceği belirtildi.

30 Ocak'ta ise ABD basınına bilgi veren yetkililer, İran'ın orta menzilli balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini ve başarı elde edemediğini iddia etti.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, 2 Şubat'ta yaptığı açıklamayla balistik füze denemesi yaptıklarını doğruladı.

İran söz konusu denemenin nihai nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini söylese de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn dün yaptığı açıklamada "Bugün itibariyle İran'ı resmen uyarıyoruz" dedi.

Trump 3 Şubat'ta Twitter'dan yaptığı açıklamada "İran ateşle oynuyor. Başkan Obama'nın 'kibarlığını' takdir etmediler. Ben Obama gibi kibar olmayacağım!" dedi.

Tam 20 dakika sonra İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, yine Twitter'dan cevap vererek şunları söyledi:

"İran, güvenliğini halkına dayandırdığı için tehditlerden etkilenmez. Hiçbir zaman bir savaş yaratmayacağız ama sadece kendi savunma araçlarımıza güveniriz."

"Silahlarımızı meşru müdafaa haricinde hiç kimseye karşı kullanmayacağız. Bakalım bize bu suçlamaları yöneltenler de aynı açıklamayı yapabilir mi?"

4 Şubat: ABD Hazine Bakanlığı, hafta içinde balistik füze denemesi yapan İran'a yönelik yeni yaptırımları devreye soktu. Trump yönetimi İran ile ilgili bazıları Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Çin'de olmak üzere 12 kurum ile 13 bireye ekonomik yaptrım uygulama kararı aldı. Yaptırım kararı alınan şirketler arasında İran Devrim Muhafızları ile bağlantısı olduğu iddia edilen Lübnan'daki 4 adet şirket de bulunuyor.

Ardında İran Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. "Bu yaptırımlar ABD'nin verdiği  sözlerle ve İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer anlaşmayı onaylayan  BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 2231 sayılı kararına uymuyor" denilen açıklamada, ABD yaptırımlarına karşılık olarak "bölgedeki terör gruplarına yardım eden' bazı ABD'li şirket ve kişilere yasal kısıtlamalar uygulayacak" notu düşüldü.

Japonya'da temaslarda bulunan ABD Savunma Bakanı James Mattis, 'terörizmin en büyük sponsorunun' İran olduğunu ileri sürdü.

Öğle saatleirnde İran Devrim Muhafızları Ordusu'un çeşitli tür ve menzile sahip füze ve radar sistemlerini deneyeceği bir "hava savunma tatbikatı" başlattğı duyuruldu.

ABD'nin Seattle kentinde görev yapan federal yargıç James Robart, ABD Devlet Başkanı Donald Trump'ın vize yasağını ülke genelinde geçici olarak durdurma kararı aldı.

5 Şubat: İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Kirmanşah kentinde düzenlenecek Serbest Stil Güreş Dünya Kupası'na katılacak ABD'li sporculara getirilen vize yasağının kaldırıldığını duyurdu.

6 Şubat: Trump, Fox News televizyonu sunucusu Bill O'Reilly'e röportaj verdi.  Trump, Obama yönetimini P5+1 ülkeleriyle, İran ile imzaladıkları nükleer anlaşmasının hayatında gördüğü en kötü anlaşma olduğun, Obama'nın bu anlaşmayı hiçbir sebep yokken imzaladığını söyledi. nAnlaşmadan çekilip çekilmeyeceğine yönelik soruya 'göreceğiz' cevabını veren Trump, "Şunu söyleyebilirim, ülkemiz onların umurunda değil. Onlar bir numaralı terörist devlet. Her tarafa para ve silah gönderiyorlar" ifadelerini kullandı.

Peskov, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ı "bir numaralı terörist devlet" olarak nitelemesine ilişkin, "Bu yaklaşıma katılmıyoruz. İran ile iyi ilişkilere sahibiz. Ticari ve ekonomik ilişkilerimize değer veriyoruz ve geliştirmeyi umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD-İran arasındaki nükleer anlaşma için 'bozulmamış bir anlaşma üzerinde oynamanın çok riskli' olacağını ifade etti.

7 Şubat: ABD Adalet Bakanlığı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 7 ülkeye vize yasağı getiren başkanlık kararnamesi hakkında San Francisco'daki Temyiz Mahkemesine bilgi notu vererek kararın yeniden uygulanmasını talep etti. Mahkemeye sunulan bilgi notunda, söz konusu vize yasağı kararının "Başkanın yasal otoritesinin uygulanması" olduğunu ve bu sebeple kararnamenin yeniden uygulanması gerektiğini savundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran devlet televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında Trump'ın düşündüğünün aksine İran ile P5+1 ülkeleri arasında 2015'te yapılan nükleer anlaşmanın iki tarafın da yararına olduğunu söyledi. 

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim döneminde ve göreve geldikten sonra yaptıklarıyla ABD'nin gerçek yüzünü gösterdiği için teşekkür etti.

Hamaney, Trump'ın, "İran Obama'ya minnettar olmalı" sözlerine karşılık ise, "Ne için minnettar olacağız? DEAŞ için mi? Suriye ve Irak'ta yaktığı ateş için mi? Yoksa 88 fitnesine (2009'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan olaylar) desteğinden dolayı mı? O (Obama) bize felç edici yaptırımlar getirdi. Elbette hedefine ulaşamadı. Kimse İran halkını felç edemez" ifadelerini kullandı.

8 Şubat: ABD, İranlı sporculara getirdiği vize yasağını müsabakaların başlamasına 3 gün kala kaldırdı.

9 Şubat: Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Levan Cagaryan, İran'a S-400 füze sistemini satmayı planlamadıklarını belirtti.

İran Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Burucerdi, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarının aksine ABD ile İran arasında bir çatışma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi.

10 Şubat: ABD'nin Afganistan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral John Nicholson, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesinde "Afganistan'daki Durum" başlıklı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı. ABD'li komutan, Afganistan'ın içişlerindeki karışıklığa ek olarak İran ve Rusya gibi dış güçlerin de ülkenin içişlerine müdahale ettiğini öne sürdü. Nicholson, İran'ın su ve ticaret gibi konularda Afganistan ile ilişki kurduğunu ancak ABD ile NATO'nun, Tahran'ın bu ülkedeki çabalarından rahatsız olduğunu savundu.

 

Haber Ara