Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İran, olası bir ABD saldırısına hazırlanıyor

İran deniz kuvvetleri, geçen Çarşamba günü Körfez sularında 1.000 deniz gemisinin katılımıyla 'Deniz Seferberliği' adı altında askeri tatbikatlar gerçekleştirdi. Tatbikatların, son günlerde Trump'ın görevini devretmeden önce İran'a saldıracağı haberlerinden sonra yapılması dikkat çekti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-27 10:27:38

İran, olası bir ABD saldırısına hazırlanıyor

İran deniz kuvvetleri, geçen Çarşamba günü Körfez sularında 1.000 deniz gemisinin katılımıyla "Deniz Seferberliği" adı altında askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.

İran tatbikatları, ABD, İsrail ve Körfez koordinasyonunda İran'a karşı bir saldırı için spekülasyon ve beklentilerden bahseden analizlerin ve haberlerin arttığı bir dönemde geldi.

Axios web sitesi, İsrail ordusunun Beyaz Saray'daki haftalarının geri kalanında Başkan Donald Trump tarafından başlatılan bir askeri operasyon olasılığına hazırlandığını belirtmişti.

Axios web sitesi, geçtiğimiz haftalarda İsrail ordusunun, birimlerine olası bir askeri operasyon ve İran'a yönelik ABD baskınlarına hazırlık talimatı verdiğini kaydetti.

Site, İsrail'in hazırlıklarının İran'ın Suriye, Gazze ve Lübnan'daki vekil grupları aracılığıyla gerçekleştirebileceği misillemelerle bağlantılı olduğunu da sözlerine ekledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise dünyadaki herhangi bir gücün "İran'ın bölgedeki ve dünyadaki konumunu görmezden gelemeyeceğini" söyledi.

İran'ın resmi haber ajansına (IRNA) göre, Körfez sularındaki manevralar İran'ın Ulusal Deniz Kuvvetleri Günü kutlamalarına denk gelirken, İran ordusunun liderleri deniz kuvvetlerinin "dünyaya barış ve güç mesajı taşıdığını" söyledi.

Bir başka bağlamda İran Petrol Bakanlığı projelerinin açılış törenine katılan Ruhani, "Bize ambargo uygulama ve İran'ı tecrit etme çabalarına rağmen, İran toplumunu umutsuzluğa kaptırma çabalarına rağmen bir hafta içinde 3 proje başlatıldı. Şu anda 30 bin toman değerinde üç projenin açıldığına şahit oluyoruz ve bu, düşmanın yaptırım uygulamak ve İran'ı tecrit etmek istediği bir dönemde ve bunun bizi gelecek için çaresiz kılabileceği algısına şahit oluyoruz" dedi.

Ruhani, "Büyük İran halkı her zaman kadim kültürlerine bağlı olarak büyük başarılar elde etmeyi başardılar... İran, dünyadaki hiçbir gücün bölgede veya dünyada onu görmezden gelemeyeceği için önemli bir jeopolitik konuma sahip ve İran'ı ortadan kaldırmaya yönelik birçok girişim var, ancak hepsi başarısız oldu” dedi.

Kaynak: Arabi21

Haber Ara