Dolar

32,2604

Euro

35,0701

Altın

2.466,61

Bist

10.319,96

İran: Körfez'deki tanker saldırılarından sorumlu değiliz

ABD tarafından Umman Körfezi'ndeki iki petrol tankerini hedef alan saldırılardan sorumlu tutulan İran'dan açıklama geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-14 14:20:34

İran: Körfez'deki tanker saldırılarından sorumlu değiliz

Umman Körfezi'ndeki iki petrol tankerine yönelik saldırıların yankıları sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington'ın bu olayın arkasında İran'ın olduğu sonucuna vardığını açıklamasının ardından İran'dan yanıt gecikmedi.

İran Dışişleri bakanı Cevad Zarif, bu sabah Twitter'da yaptığı paylaşımda "ABD gerçekçi veya ikinci derecede bir kanıtın zerresi olmadan İran'a karşı bir suçlama yapmak için acele etti" ifadelerini kullandı ve ABD'nin uyguladığı yaptırımlara istinaden ABD'nin "İran'a karşı ekonomik terörizminin üstünü örtmeye çalıştığını" söyledi.

"BU SABOTAJ DİPLOMASİSİNDEN B TAKIMI SORUMLU"

Saldırıların failleri olarak "B Takımı" olarak adlandırdığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid'i işaret eden Zarif, "ABD'nin (saldırıların hemen ardından) gerçekçi veya dolaylı kanıtlar sunmadan İran'a karşı iddialarda bulunması, B Takımı'nın İran'a karşı Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun diplomatik çabalarını da hedef alan sabotaj diplomasisine geçtiğini açıkça ortaya koyuyor" dedi.

İran Dışişleri Bakanı, diğer mesajında da bu tür sabotajlara karşı daha önce uyarılarda bulunduğunu hatırlatarak, "Geleceği gördüğüm için değil B Takımı'nın geçmişini bildiğim için uyardım" ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi ise yaptığı açıklamada ABD'nin iddialarının "temelsiz" olduğunu ifade etti. Musavi İran'ın Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinden sorumlu olduğunu, imdat çağrısı yapan gemilere yardım için bölgeye gittiğini ve mürettebatı kurtardığını söyledi.

POMPEO: İRAN SORUMLU

Pompeo, Perşembe günü Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD yönetiminin değerlendirmesi, Umman Körfezi'nde bugün gerçekleşen saldırılardan İran'ın sorumlu olduğu yönünde" ifadelerini kullanmıştı. ABD Dışişleri Bakanı, "Değerlendirmemiz; eldeki istihbarat, kullanılan silahlar, bu operasyonu gerçekleştirebilmek için gerekli olan uzmanlık düzeyi ve İran tarafından gemi nakliyatını hedef alan son saldırılara dayanıyor" demişti.

GÖRÜNTÜLER YAYINLANDI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da gece saatlerinde İran Devrim Muhafızlarının patlama yaşanan tankere yaklaşarak tankerden patlamamış bir mayını aldığı ve uzaklaştığını iddia ettiği görüntüler yayınladı.

(Ayrıntılar için habere tıklayınız)

y_4

Haber Ara