Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İran'ın uydu fırlatma denemesi başarısız oldu

İran’ın Payam adlı uyduyu taşıyan roketi üçüncü aşamada gerekli hıza ulaşamayınca infilak etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-15 17:52:16

İran'ın uydu fırlatma denemesi başarısız oldu

İran'ın uydu fırlatma girişimi başarısız oldu. Denemenin başarısız olduğunu İran Telekomünikasyon Bakanı Cevad Azari-Cahromi duyurdu. Amerika daha önce bu denemenin yapılamayacağı uyarısında bulunmuştu.

Washington'dan bu ay yapılan açıklamada İran'ın üç ayrı roket denemesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olacağı uyarısı yapılmıştı. Amerika İran'ın bu denemelerde balistik füze teknolojisi kullandığını iddia ediyor.

Washington uydu fırlatmada kullanılan bu füzelerin aynı zamanda savaş başlığı da taşıyabileceğini belirtiyor.

İran yönetimiyse bu denemelerin ülkenin uzay araştırmaları programı kapsamında yapıldığını ve BM kararlarını ihlal etmediği görüşünde.

İran Telekomünikasyon Bakanı Azari-Cahromi, Payam adı verilen uydunun uzaya fırlatma denemesinde fırlatma sonrası üçüncü aşamada başarısız olarak infilak ettiğini söz konusu roketin gerekli hıza ulaşamadığını açıkladı.

3 YILLIK BİR HEDEF...

Uydu başarılı şekilde yörüngeye yerleştirilebilseydi, üzerindeki 4 kamerasıyla iletişim ve fotoğraflar çekmek amaçlı olarak kullanılacaktı.

Uydunun dünyaya 500 km mesafede üç yıl boyunca kalması hedefleniyordu.

İranlı bakan sırada bir başka uydu fırlatma denemesinin olduğunu sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “vazgeçmemeli ve durmamalıyız” ifadelerini kullandı.

İran ilk yerli üretim ilk uydusunu 2009 yılında İslam Devriminin 30. Yıldönümünde fırlatmıştı. Bu yıl Şubat ayında devrimin 40. yılı olacak.

Haber Ara