Dolar

32,4845

Euro

34,7989

Altın

2.440,90

Bist

9.915,62

İran'ın Suriye'de verdiği askeri kayıp

İran'ın, Esed rejimine destek için gönderdiği askeri güçlerden 400'e yakın kayıp verdiği iddia edildi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-21 11:44:18

İran'ın Suriye'de verdiği askeri kayıp

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Suriye'de 2011'den bu yana devam eden iç savaşta Beşşar Esed yönetimine her türlü desteği veren ve rejim güçlerinin safında muhaliflere karşı savaşmak üzere askerler ile milis güçlerini bu ülkeye gönderen İran'ın, Suriye'de verdiği kayıpların sayısının 400'ü geçtiği tahmin ediliyor.

İran hükümeti, Suriye'deki savaşa müdahil olduğu yönündeki iddiaları resmi düzeyde yalanlarken, çatışmalarda öldürüldükleri haberi basına yansıyan İranlıları "gönüllüler" olarak nitelendiriyor. Öldürülen Devrim Muhafızları mensuplarını ise "emekli", "eski asker" ya da "danışman" olarak nitelendiren İran yönetiminin bu tavrı, Esed rejimine askeri destek verdiği yönündeki suçlamaları savuşturma amacı taşıdığı şeklinde yorumlanıyor.   

Bununla birlikte İran resmi haber ajansı İRNA, 15 Haziran'da verdiği bir haberde, Suriye'de öldürülen İranlıların sayısının 400 olduğunu duyurdu. İRNA'nın sadece bir fotoğrafın açıklamasında verdiği bu bilginin dışında, Suriye'de beşinci yılına giren savaşta öldürülen İranlıların sayısına ilişkin hiçbir resmi kurumdan açıklama yapılmadı. O tarihten bu yana kayıp sayısının arttığı tahmin edilirken, öldürülen ya da yaralanan İranlılar hakkındaki haberler nadiren Fars, Tasnim, İRNA, İSNA gibi resmi ve yarı resmi haber ajanslarında yer buldu. Ancak bu haber ajansları ve haber sitelerinde verilen bilgiler, Suriye'de öldürülen kişilerle ilgili sınırlı bilgiler sundu.  

Haber Ara