Dolar

32,4686

Euro

34,7951

Altın

2.441,69

Bist

9.915,62

İran, düşürdüğü yolcu uçağının kara kutusunu Ukrayna'ya gönderecek

İran'ın Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, Ukrayna Hava Yollarına ait sivil yolcu uçağının Devrim Muhafızları tarafından Tahran üzerinde füze ile vurularak düşürülmesinden iki ay sonra

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-12 08:50:53

İran, düşürdüğü yolcu uçağının kara kutusunu Ukrayna'ya gönderecek

Euronews'ten Mustafa Bağ'ın haberine göre Montreal merkezli Birleşmiş Milletler'e bağlı örgütte görev yapan İran delegasyonu başkanı Ferhad Pervariş, İran Sivil Havacılık Otoritesinin konuyla ilgili diğer ülkeleri de verileri analiz etmeye davet ettiğini söyledi.

UÇAĞI DEVRİM MUHAFIZLARI DÜŞÜRMÜŞTÜ

Ukrayna Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak 2019'da Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan kalktıktan kısa süre sonra düştü ve uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetti.

Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 Alman ve 3 İngiliz vatandaşı bulunuyordu.

İran'ın füzeyle vurarak düşürdüğü sivil yolcu uçağının sorumluları hala ortaya çıkarılıp yargılanmadı.

ABD'nin İran Devrim Muhafızları komutanlarından General Kasım Süleymani'yi Bağdat'ta öldürmesinin ardından misillemede bulunan İran, Irak'taki ABD askerlerinin bulunduğu üsleri hedef almıştı.

8cf9321fcb32603ebc462815965b1a17

İRAN İLK GÜNLERDE REDDETTİ FAKAT SONRA İTİRAF ETMEK ZORUNDA KALDI

Tahran yönetimi, başta uçağın İran ordusu tarafından düşürüldüğü iddialarını reddetti ancak olaydan 3 gün sonra İran Genelkurmay Başkanlığı yolcu uçağının "cruise (seyir) füzesi" olarak algılandığını ve kısa menzilli füze ile "yanlışlıkla" vurulduğunu itiraf etti.

KARA KUTU BELİRSİZLİĞİ

Ukrayna hükümetinin baskıları üzerine Tahran yönetimi önce uçağın kara kutusunun Kiev'e gönderileceğini duyurdu ancak daha sonra bundan vazgeçti.

İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza Ofisi Genel Müdürü Hasan Rızayifer, 18 Ocak'ta yaptığı açıklamada, uçağın kara kutusunun Ukrayna'ya gönderileceğini açıkladı.

Rızayifer, "Uçağın kara kutusu İran'da okunmayacak, Ukraynalıların talebi doğrultusunda bu ülkeye nakledilecek. Kara kutu, Fransa, Kanada ve ABD'li uzmanların yardımıyla öncelikle Kiev'de analiz edilecek, bunda başarılı olunamazsa Fransa'ya gönderilecek." demişti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise 15 Şubat'ta verdiği bir mülakatta, uçağın kara kutusunu başka ülkeye vermeyeceklerini söylemişti.

 

Haber Ara