Dolar

32,4433

Euro

34,7635

Altın

2.440,99

Bist

9.915,62

İran’dan saldırı sonrası Natanz Nükleer Tesisi ile ilgili kritik karar

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer müzakereci Abbas Arakçı, Natanz Nükleer Tesisi'ndeki 1000 santrifüjü daha faaliyete sokacaklarını açıkladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-13 17:02:04

İran’dan saldırı sonrası Natanz Nükleer Tesisi ile ilgili kritik karar

Arakçı, İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi'nde 1000 santrifüjün daha faaliyete başlayacağını duyurdu.

Arakçı ayrıca, yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretimine başladıklarını ve bu konuda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna bilgi verdiklerini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Önceki gün sabah saatlerinde Natanz Nükleer Tesisi'nin elektrik dağıtım ağında bir kaza meydana geldiği bildirilmişti. Yapılan incelemelerin ardından akşam saatlerinde, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, olayın 'terör eylemi' olduğunu duyurmuştu.

İran'ın Natanz Nükleer Tesisi'nde Temmuz 2020'de de yangın çıkmış ve İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinden bir gün sonra, 28 Kasım'da yapılan açıklamada, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen sabotaj olduğu açıklanmıştı.

Söz konusu tesiste cumartesi günü Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 164 adet IR6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, saldırının arkasında İsrail'in olduğunu savunup intikam alacaklarını söylemişti.

Haber Ara