Dolar

32,2602

Euro

34,7247

Altın

2.401,47

Bist

10.336,50

İran'dan İsrail'e ilk resmi tepki geldi

İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, İsrail'in Suriye topraklarındaki İran hedeflerini vurmasına ilişkin 'Uluslararası toplumun sessizliği İsrail saldırganlığını cesaretlendiriyor' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-11 11:34:44

İran'dan İsrail'e ilk resmi tepki geldi

İran'dan İsrail'in Suriye topraklarında İran güçlerinin konuşlu olduğu hedefleri vurduğunu duyurmasının ardından ilk resmi tepki Dışişleri Sözcüsü Kasımi'den geldi.

Kasımi, İsrail'in saldırganlığına karşı Şam'ın kendini savunma hakkı olduğunu söyleyerek, uluslararası toplumu sessizlikle suçladı.

Kasımi "İran, İsrail'in Suriye'ye saldırılarını şiddetle kınıyor. Uluslararası toplumun sessizliği İsrail saldırganlığını cesaretlendiriyor. Suriye kendini savunmak için her hakka sahip" dedi.

İsrail'in Suriye'ye 'temelsiz ve uydurma bahanelerle' saldırdığını söyleyen Kasımi, bunun Suriye'nin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olduğunu da vurguladı.

NE OLMUŞTU?

İsrail güçleri dün Golan işgal altında tuttuğu Golan'dan Suriye'nin güneyinde Beşarr Esed rejiminin kontrolündeki Kuneytra iline bağlı Baas ve Hadar kentine tank atışları düzenledi.

ESED REJİMİNDEN KARŞILIK

Rejim güçlerinin çoklu roketatarlar ile karşılık vermesinin ardından İsrail savaş uçakları Baas kentinin çevresindeki bölgelere ve Kuneytra ilinin kuzey kırsalındaki Tel Ahmar bölgesine akınlar düzenledi. Saldırı sonrası İsrail'in Golan bölgesinde siren sesleri çalmaya başladı.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün Suriye'den İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki üslere doğru yirmi kadar roket attığı belirtildi.

Atılan tüm roketlerin İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından havada etkisiz hale getirildiği ifade edilen açıklamada, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, "İsrail ordusu bunu vahim bir olay olarak görmektedir ve çeşitli senaryolara hazırlıklı olmaya devam etmektedir" ifadesine yer verildi.

İSRAİL'DEN İRAN'A TANSİYON'U YÜKSELTMEYİN

İsrail ordu sözcüsü Jonathan Concrius gazetecilere yaptığı açıklamada "Yüksek alarm düzeyinde ve tetikte bekliyoruz. İran'ın Suriye'deki faaliyetlerini izliyoruz. Durumu daha da kızıştırmak istemiyoruz ancak İran'ın yeni bir saldırısına karşılık vereceğiz. Güçlü bir yanıt vermeye hazırız. İranlıları uyarıyoruz" dedi.

RUSYA'YI BİLGİLENDİRDİK

Bu arada sözcü Suriye'den yapılan saldırıya misilleme olarak yaptıkları hava saldırılarından önce Rusya'yı bilgilendirdiklerini de açıkladı.

Concrius "Önceden varolan mekanizma vasıtasıyla Ruslar saldırı öncesinde bilgilendirildi" dedi.

RUSYA-İSRAİL ARASINDA 'ASKERİ İLETİŞİM HATTI'

Yanlışlıkla yaşanabilecek çatışmaları önlemek için Rusya ve İsrail arasında 2015 sonbaharında asker iletişim kanalı oluşturulmuştu.

İSRAİL ORDUSU VURDUĞU HEDEFLERİN UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ YAYIMLADI

Diğer yandan İsrail ordusu (IDF) Suriye'de vurduğunu açıkladığı İran Devrim Muhafızları'nın yurtdışı operasyonlar birimi Kudüs Gücü'ne ait hedeflerin uydu görüntüleri ve haritasını yayımladı. Mesajda vurulan noktaların İran'ın Tel Gharba, Tel Kleb, Tel Nabi Yuşa ve Tel Makdad'daki istihbarat tesisleri, Kudüs Gücü'ne ait Kisve bölgesindeki askeri yerleşke ve Şam yakınlarında içinde birçok farklı birimin olduğu bir lojistik üssünün olduğu savunuldu. Paylaşılan bir haritada da söz konusu lojistik üssünün Şam'a 10 km, İsrail'e ise 45 km uzaklıkta olduğu belirtildi.

2_15

1_16

3_17

Dün İsrail Başbakanı İran'ın 'kımızı çizgiyi geçtiğini' söyleyerek Suriye topraklarına yönelik saldırılarını savunmuştu.

Almanya, Rusya, İngiltere ve Fransa taraflara itidal çağrısı yaparken, ABD doğrudan İran'ı suçlayarak İsrail'in 'kendini savunma hakkı' olduğunu açıklamıştı.

 

Haber Ara