Dolar

32,5378

Euro

34,9431

Altın

2.456,53

Bist

9.888,37

İran'da 'reformist' nedir?

İran eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimî Rafsanjâni için en çok söylenen şeylerden biriydi: Reformist...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-11 17:50:22

İran'da 'reformist' nedir?

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Yeni Şafak Yazarı Taha Kılınç, bugünkü köşesinde İran eski Cumhurbaşkanı Rafsacani'yi yazdı.

Rafsacani'yi bir çok yönü ile anlatan Kılınç, ölümü ile sıklıkla dillendirilen "reformist" terimi için de ayrı bir başlık açtı.

Kılınç, şunları yazdı:

"YANILGIYA DÜŞMEYİN"

Kılınç, "İran'la ilgili yapılan yorum ve analizlerde hep kullanılan 'reformist' kelimesi, bizi yanılgıya düşürmemeli. Muhafazakârların, rejimin bütün cürümlerinden sorumlu olduğu; reformistlerin ise tamamen insancıl bir yönetim hedefiyle hareket ettikleri şeklinde bir ayrım, temelinden yanlış" dedi.

RUHANİ ÖRNEĞİ


Reformist kanatta sayılan İran'ın mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin Suriye siyasetini aynen sürdüren bir isim mesela.

İRAN'IN CİNAYETLERİ

Diğer önemli reformistlerden de, İran dış politikasının Ortadoğu'da işlediği cinayetlerle ilgili henüz herhangi bir eleştiri duyabilmiş değiliz. Hepsi de rejimin temellerine sonuna kadar bağlı ve hepsinin de şerhleri kendi menfaatlerini ilgilendiren ayrıntılara dair.

BATILILARIN ANLADIĞI

Batılılar, 'reformist kanat' deyince Humeynî'nin devleti kurarken ortaya koyduğu esaslardan tümüyle sapacak, nükleer faaliyetlerden vazgeçecek, İran'ın bölgesel hegemonya arzularını gemleyecek, her konuda ABD ve Avrupa ile birlikte hareket edecek, uyumlu ve yumuşak başlı bir kadronun hayalini kuruyor.

"İRANLILIK"

İran'da 'İranlılık' kimliği ciddi şekilde yerleşmiş olduğu için, bu hayal de gerçeklerin epey uzağında.

ASLINDA FARK YOK

Reformistlerin İran'ın daha da zenginleşip güçlenmesi için sihirli 'reform' sözcüğünü sadece söylem olarak kullandıklarını, İran'ın menfaatlerini hırsla koruma açısından muhafazakârlarla reformcular arasında hiçbir farkın bulunmadığını fark ettikleri gün, Batılılar da bölgenin gerçeklerine uyanmış olacak.

Haber Ara