Dolar

32,4526

Euro

34,7693

Altın

2.442,00

Bist

9.915,62

İran basınından Karlov suikastı sonrası: Putin'e övgü Erdoğan'a eleştiri

Rusya'nın Ankara büyükelçisi Andrey Karlov'a düzenlenen suikastının ardından İran basınında yer alan haberlerde Erdoğan eleştirilirken Putin'e övgüler düzüldü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-22 21:13:04

İran basınından Karlov suikastı sonrası: Putin'e övgü Erdoğan'a eleştiri

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Büyükelçi Karlov'a düzenlenen suikasta İran basınında da geniş verildi. Gerek radikal gerekse ılımlı gazeteler Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ağır eleştiriler getirirken, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e övgüler düzüldü.

İran gazeteleri Erdoğan'ın bölgesel politikalarını sert bir biçimde eleştirirken, Putin'in suikastin ardından "bilge" bir tavır takındığını yazdı.

"WASHINGTON'DA PLANLANDI, TETİK ANKARA'DA ÇEKİLDİ"

Dini lider Hamaney'e yakınlığı ile bilinen Kayhan gazetesi suikastı "Washington'da planlandı, tetik Ankara'da çekildi" manşet ile gördü ve 20 Aralık'ta Moskova'da İran, Türkiye ve Rusya arasında Suriye için yapılacak olan toplantı ile ilişkilendirdi.

Kayhan 21 Aralık tarihli nüshasında "Halep'in özgürleştirilmesinin ardından Erdoğan, duruşunu Rusya ve İran yönünde değiştirdi. İşte bu dönemde Moskova ve Ankara'dan yetkililer Suriye görüşmelerine başladı ve ardından Sergei Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevad Zarif'in 20 Aralık Salı günü Moskova'da üçlü Suriye zirvesi gerçekleştirileceği açıklandı. Ancak Moskova'daki toplantıdan bir gün önce Rusya'nın Ankara büyükelçisi Andrei Karlov kameralar önünde suikasta uğradı" yazıyordu.

KAYHAN:PUTİN, KRİTİK ANLARIN ADAMI

Kayhan Rusya devlet başkanı Putin'i "kritik anların adamı" olarak nitelendirdi. Gazete Putin hakkında "Vladimir, hiçbir öfke ve kızgınlık göstermedi ve aksine üç ülke arasındaki görüşmenin planlandığı biçimde gerçekleşeceğini açıkladı. Putin'in sergilediği bu 'bilgece' tavır, suikastı düzenleyenlerin komplolarını geçersiz kıldı" yazdı.

"OLANLAR, HİLAFET PEŞİNDEKİ OSMANLICILARIN YOLDAN ÇIKMASININ SİYASİ SONUÇLARI"

Radikal  Vatan-i Emruz gazetesi ise Karlov suikastini "IŞİDCİ Osmanlıcılığın Cenazesi" başlığı ile gördü. Yazıda "Türkiye yoğun bir ortamda yine emniyetsiz bir ülke olduğunu gösterdi.. ve şimdi  Rusya ile derin bir krize gömülüyor" dendi.

Vatan-ı Emruz aynı yazıda Türkiye'de yaşananları "hilafet peşindeki Osmanlıcıların yoldan çıkmasının siyasi sonuçları" olarak değerlendirdi: "Türkiye'nin Gülencilere verilmesi ve ABD ihracı 'mistik İslam'ın başkenti olması planlanıyordu. Bu oyun İran ve Rusya'nın tehlikeli ABD-İngiliz ve siyonist plana girmesi ile bozuldu ve Erdoğan hayatta kaldı. Ancak Türkiye ekonomisi kaygan bir zemin üzerinde ilerliyor, tüm olanlar şu anda pişman olan hilafet peşindeki Osmanlıcıların yoldan çıkmasının sonuçları".

Haber Ara