Dolar

32,5646

Euro

34,9952

Altın

2.429,87

Bist

9.722,09

Irak: Türk askeri Başika'dan çekilecek

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Başika kampı ile ilgili açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-11 12:26:49

Irak: Türk askeri Başika'dan çekilecek

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, Başbakan Binali Yıldırım'ın gerid ebıraktığımız haftasonu yaptığı Irak ziyareti ile ilgili açıklama yaptı.

IRAK KAMPI ZİYARETE TEPKİLİ

Alevi, Yıldırım'ın heyetindeki bakanların Başika Kampı'nı ziyaret etmesinin programda olmadığını açıkladı ve Türkiye'den açıklama beklediklerini belirtti.

Alevi şunları söyleid:

"Programda yyoktu. Haberimiz yoktu. Bize danışılmadna yapılması ve açıklanması akıllıca değildi."

TÜRK ASKERİ ÇEKİLECEK

Büyükelçi ayrıca, Başika'daki Türk askerinin Musul operasyonunun ardından bölgeden çekilmesi konusunda uzlaşıldığını açıkladı.

MUSUL İÇİN TARİH VERDİ

Musul operasyonunun üç ay içinde sonlanacağını da belirten Büyükelçi, taraflar arasında görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. 

SİNCAR AÇIKLAMASI

Alevi, Sincar ile ilgili şunları söyledi:

"Sincar, Peşmerge ile yapacağımız ortak operasyon ile temizlenecektir. Sincar'da PKK da dahil yabancı örgütleirn olmasına müsaade etmeyiz. Terör örgütlerinin topraklarımızdan Türkiye'yi ve komşulaırmızı tehdit etmeisne göz yummayız."

FİKRİ IŞIK'TAN CEVAP GELDİ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada Başika'nın bir zorunluluk olduğunu, çekilmeyi bölge terörden arındırıldıktan sonra konuşulabileceğini söyledi.

BAŞİKA MERKEZLİ TÜRKİYE - IRAK İLİŞKİSİ

Türkiye 2015 aralık ayında, Peşmerge'yi eğittiği Başika kampına ek asker gönderdi. Bağdat da buna itiraz etti. Bunun üzerine Türk askerinin bir kısmı Duhok'taki Bamerni kampına kaydırıldı. Bir kısmı Türkiye'ye geri döndü. Bir kısmı da Başika'da kaldı. Ama Bağdat bu kez “Irak'taki tüm askerlerinizi çekin” dedi ve ABD bu krizde Bağdat'ın yanında durdu. Geride bıraktığımız haftasonu Irak'a bir ziyaret gerçekleştiren Başbakan Bianli Yıldırım'ın bir numaralı gündem maddesi Başika idi. Yıldırım, "Irak'ın egemenliği bizim için çok önemlidir, egemenliğine zarar verecek hiçbir girişime, hiçbir harekete rıza göstermeyiz, içinde olmayız. Irak'ın bütünlüğü de aynı şekilde bizim için önemlidir, bunun bilinmesini isteriz" ifadelerini kullandı. Türk askerinin Başika'dan çekilmesi yönündeki talebini bir kez daha ileten İbadi de, "Başika konusunda imzalanan sonuç bildirgesinde Türk askerlerinin topraklarımızdan çekilmesi talebimizi ilettik. Türk tarafı, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstereceğini vurguladı" dedi.

Görüşmeler sonunda kampın, Irak kampı sayılmasına ve Türkinin kendi topraklarına Irak'tan gelen IŞİD ve PKK tehditlerini bertaraf edilinceye dek, Başika'da kalmasına karar verildi.

Ancak tatlıya bağlandığı düşünülen Başika kampı konusunda dün Irak Başbakanı Haydar İbadi'den açıklama geldi. Devlet televizyonuna konuşan Başbakan, Türk birliklerinin Irak'ın kuzeyindeki Başika kampından çekilmemesi halinde kuzey komşusu Türkiye'yle ilişkilerde tek bir ileri adım atılmayacağını söyledi.

Haber Ara