Dolar

32,4433

Euro

34,7450

Altın

2.439,80

Bist

9.915,62

Irak Su Kaynakları Bakanı Cenabi'den, Bakan Eroğlu'na ziyaret

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- 'Barajlar, göletler, sulama tesisleri, su konusunda iş birliğini daha da arttırmak niyetindeyiz çünkü Irak bizim dostumuz, kardeş ülke, dost ülke dolayısıyla biz Irak'ın inşallah sıkıntılardan kısa sürede kurtulup, çok daha kalkınmış bir ülke olmasını gönülden arzu ediyoruz'- 'Bizim aramızı açmak isteyen bazı düşmanlar var, mesela bir haber çıkmış, 'Fırat'ı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-14 12:38:48

Irak Su Kaynakları Bakanı Cenabi'den, Bakan Eroğlu'na ziyaret
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret ederek, "Barajlar, göletler, sulama tesisleri, su konusunda iş birliğini daha da artırmak niyetindeyiz çünkü Irak bizim dostumuz, kardeş ülke, dost ülke dolayısıyla biz Irak'ın inşallah sıkıntılardan kısa sürede kurtulup, çok daha kalkınmış bir ülke olmasını gönülden arzu ediyoruz." dedi.

Bakan Eroğlu, Irak Su Kaynakları Bakanı Hasan El Cenabi ve beraberindeki heyet ile makamında bir araya geldi.

Cenabi'ye "Sizleri seviyoruz, sizler bizim kardeşimizsiniz" diyen Eroğlu, Türkiye ile Irak arasında dostluk ve kardeşlik olduğunu, Bağdat ziyaretinde 52 ikili iş birliği anlaşması imzalandığını söyledi.

Bugün Cenabi ile yapacakları görüşmelerin faydalı ve dostluğun pekişmesine vesile olmasını temenni eden Eroğlu, öğleden sonra Cenabi'nin Başbakan Binali Yıldırım ile görüşeceğini aktardı.

Bakanlığının alanına giren konularda her türlü iş birliğine açık olduklarını belirten Eroğlu, ortak birtakım mutabakat zaptları hazırlandığını, bunları müzakere edeceklerini söyledi.

- "Bizde su varken, Irak'a su vermemek gibi bir düşünce olamaz"

Bakan Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Barajlar, göletler, sulama tesisleri, su konusunda iş birliğini daha da arttırmak niyetindeyiz çünkü Irak, bizim dostumuz, kardeş ülke, dost ülke dolayısıyla biz Irak'ın inşallah sıkıntılardan kısa sürede kurtulup çok daha kalkınmış bir ülke olmasını gönülden arzu ediyoruz. Bu konuda da her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz, kendi bakanlığım ile ilgili her türlü iş birliğine açığız. Bilhassa su konusunda, arzu ederlerse ormancılık konusunda.

Bizim aramızı açmak isteyen bazı düşmanlar var, mesela bir haber çıkmış, 'Fırat'ın suyunu Türkiye kesti' diye. Böyle bir şey yok, böyle bir şey olmaz zaten. Biz en zor zamanlarda barajlardaki suyu boşaltarak, özellikle kuraklık dönemlerinde 2014 yılında, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan iken talimat vermişti, 'Kardeşlerimize barajları boşaltmak pahasına suyu ver.' diye. Bazen kuraklık oluyor, biliyorsunuz, 2007-2014 yılları çok kurak geçen yıllardı, ona rağmen biz Irak'a su verdik. Şu anda baktığımız zaman 500 metreküp saniyeden fazla su veriyoruz. 'Kendisi tokken, komşusu aç yatan bizden değildir.' anlayışına sahibiz. Dolayısıyla bizde su varken Irak'a su vermemek gibi bir düşünce olamaz. Adil bir şekilde paylaşmaktan yanayız."

- "Türkiye, Allah'ın büyük bir nimeti"

Irak Su Kaynakları Bakanı Cenabi ise Türkiye'de "Su" denildiği zaman akla gelen ilk isim olan Bakan Eroğlu'nun, bu alanda çok başarılı çalışmaları bulunduğunu ve bunları gıpta ile takip ettiklerini söyledi.

Cenabi, "Türkiye, Allah'ın büyük bir nimeti, karıyla, yağmuruyla, yapılmış olan barajlarıyla su depolama imkanı olan bir ülke. Yağmur ve kar alan ülkelerde suya 'Yeşil su' adı veriliyor yani Allah-u Teala tarafından sürekli beslenen su. Bizler Bağdat'ta olsun, ona benzeyen yörelerde diğer ülkelerden gelen suya bağlıyız hayatımız için, onun için 'Yeşil su' diyoruz. Sayın Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak'a yapmış olduğu ziyaretin akabinde Irak'tan Türkiye'ye yapılan ilk resmi ziyaret olarak değerlendirebiliriz, benim bu ziyaretimi."

Bakan Cenabi, toplantının devamını Bağdat'ta yapmak için Bakan Eroğlu'nu Irak'a davet etti.

Haber Ara