Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İnternet alan adı satın alma

Alan adı verilen parçalar internet kullanıcıları için oldukça önemlidir. Web sitesine sahip olan bir kullanıcının gereksinimlerinden biri de alan adına sahip olmak olacaktır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-15 22:39:22

İnternet alan adı satın alma

Alan adları seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekecek hususlar vardır. Doğru bir alan adı tercihi sitenin bilinirliğinde etkilidir. Akılda kalıcı ve siteyle bağlantılı bir alan adı tercih etmek kullanıcıların siteye erişiminde kolaylık yaratır. Hatırlanması kolay olacağından da bilinirlik düzeyini arttırmada etkilidir. İnternet Alan Adı Satın Alma Nedir? Alan Adı Nasıl Alınır?

İnternet teknolojilerinin yaşamımızda yer almasıyla çeşitli işlemler sanal ortamlar vasıtasıyla gerçekleştirilmeye başlandı. Mal ya da hizmet almak isteyen kullanıcılar internetin sağladığı her tür olanaktan yararlanıyorlar. Kişisel ya da kurumsal olarak internette temsil edilmek istendiğinizde bir web sitesine ihtiyaç duyarsınız.

İnternet ortamında var olan tüm bilgisayarlara ait IP numarası adı verilen kimlik bilgileri bulunur. IP adresleri bilgisayarları birbirine bağlayan araçlardır. Alan adı verilen domain adresleri de IP adreslerinin daha anlaşılır hali olarak ifade edilebilir.

Oluşturacağınız web sitenizin ise bir kimliğe ihtiyacı olacaktır. Bu kimlik aynı zamanda neyi temsil ettiğinizin de bir göstergesi olacaktır. Bir devlet kurumu ya da ticari bir firma olabileceğiniz gibi kişisel bir hesabın da sahibi olabilirsiniz. Alan adı satın aldığınızda bu isim sizi temsil ediyor olacağından uzantıların da konuyla bağlantılı olması gerekecektir.

Bir alan adına sahip olmak isteyen kullanıcıların bu alan adını satın alma işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir. Satın alma işleminin sorunsuz gerçekleşmesi ise alan adının boşta olmasıyla mümkündür. Kullanıcıların tercih edeceği alan adı başka bir kullanıcı tarafından seçilmiş ve kullanılıyorsa bu durumda onu satın almaya sistem izin vermeyecektir. Kullanıcı ise bu durumda diğer alternatiflere yönelmeli ve kendisine uygun alan adlarından birini tercih etmelidir.

 Alan Adı Nedir?

Alan adları sitenizin ismini belirlerken internet tarayıcılarında görünen uzantıların bir parçasıdır. Sitenizin isminin bir uzantısıdır demek yanlış olmayacaktır. Sitenizin kullanıcılar tarafından bulunması için gerekli olan isim ve adrese alan adı verilir.

Alan adları milyonlarca kullanıcı tarafından seçilen uzantıların kişiye ya da kuruma özel oluşlarıyla birbirlerinden ayrılırlar. Web sitesine sahip olan bir kullanıcının bir de alan adı verilen site adresine ihtiyacı olur. Kullanıcının kimliği olan alan adlarına internette gezinenler ulaşmak istediklerinde tıklama yaparak erişim sağlarlar.

Alan Adı Neden Gerekir?

l Alan adının alınması için bazı sebepler vardır. Bu sebeplerin sıralaması ise şu şekilde olmaktadır.

l İnternet kullanıcısıysanız ve bunu profesyonel olarak yapıyorsanız bir alan adına ihtiyaç duyarsınız

l Marka imajının gerçekleşmesinde alan adı önemli görevler üstlenir

l Alan adı vasıtasıyla geniş kitlelere erişim sağlamak mümkündür

Alan Adları Kullanılırken bazı kısaltmalardan yararlanmak gerekecektir. Bu kısaltmalar ise şu şekilde sıralanmaktadır: Ticari bir kuruluş alan adına ihtiyaç duyduğunda “com” ibaresini kullanmak durumundadır. Bir kuruluş çalışma sahası olarak internetten yararlanıyorsa bu durumda kendisi için gerekecek davranış “net” kısaltmasını alan adında kullanması olacaktır. Dernek ve organizasyon türünde internet ortamında varlık gösterenler siteleri için bir alan adı satın alırken” org” kısaltmasını kullanırlar “gov” ibaresinden yararlananlar ise devletin temsilcisi olan kurumlar şeklinde bu mecrada yer alırlar. Eğitim kurumları da internet ortamlarında web sitelerine alan adı belirlerken” edu” kısaltmasını kullanmaktadırlar. Askeri amaçlara hizmet eden kurumlar ise web siteleri için bir alan adı kullanacaklarında “mil” ibaresini kullanmaları dğru olacaktır.

Alan Adı Nasıl Alınır?

Alan adı almadan önce bunu belirlemeniz ve ihtimaller doğrultusunda başka bir kullanıcının seçmiş olduğunuz alan adını kullanıyor olmasına karşılık yedek birkaç alan adını da kafanızda oluşturmanız süreçlerin daha hızlı ilerlemesine olanak tanıyacaktır.

Bir blog oluşturacaksanız ya da bir web sitesi kurmayı planlıyorsanız alan adınızı da amacınıza uygun ve akılda kalıcı, konunuzla bağlantılı şekilde tespit etmeniz kullanıcıların sizi daha kolay bulmasına imkân tanıyacaktır.

Alan Adı Alma Aşamaları 

l Öncelikle yapılması gereken bir domain yetkilisini belirlemek olmalıdır

l Domain sorgulama aracıyla işlemlerin ikinci basamağını sürdürün

l Bu araç yardımıyla seçmiş olduğunuz domain adınızı sorgulatarak devam edin

l Sorgulama esnasında tercih ettiğiniz alan adı başka bir kullanıcı tarafından seçilmişse onaylanmayacaktır.

l Onaylanmama durumunda ikinci bir alan adı tercihinizi sorgulatma yoluyla yeni alan adınıza ulaşabilirsiniz

l Domain kaydınızı oluşturduğunuzda sizden bunu onaylamanız istenecektir

l Onaylamanız durumunda yeni domain adresiniz tarafınıza tanımlanmış olacağından artık bu adresinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Alan adı yani domain seçiminde sizi temsil edecek tanımlardan yaralanmak tanınırlığınıza katkı sağlar. Bu sebeple akılda kalan kolay, akla gelebilen kısa isimler alan adınızın doğru tespitinde işinize yarayacak ipuçları arasındadır. Alan adınızı seçerken ağırlıklı olarak”com” uzantılarının daha işlevsel olduğu gözlemlendiğinden tercihinizi yaparken bunu da dikkate alın. Alan adı alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de köklü markalarla çok yakın benzerlikler içeren alan adlarının tercih edilmemesi gerekliliğidir.

Alan adı tercihinde kısa vadeli düşünmek yerine isminizin kalıcı olacağından hareketle buna göre bir tercih yapın. İnternet Alan Adı Satın Alma Nedir? Alan Adı Nasıl Alınır? Konusunda dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalarını bir araya getirerek alan adı almak isteyenler için yol haritası oluşturmaya çalıştık. Son olarak dikkate alınması gereken bir konu da araştırma yapmak ve var olan alternatifler hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Haber Ara