Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İngiltere, yarın Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalayacak

Financial Times gazetesi, Türkiye ve İngiltere'nin yarın bir serbest ticaret anlaşması imzalayacağını duyurdu. Bu, İngiltere'nin AB'yle vardığı ticaret anlaşmasının ardından imzalayacağı ilk ticaret anlaşması olacak. İngiliz Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss ise, anlaşma haberini doğruladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-28 09:02:42

İngiltere, yarın Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalayacak

Financial Times gazetesi, İngiltere ve Türkiye'nin, Londra'nın geçtiğimiz Perşembe günü AB ile Brexit sonrası bir anlaşmaya varmasından bu yana ilk olarak Salı (yarın) günü video konferans yoluyla bir serbest ticaret anlaşması imzalayacağını duyurdu.

Financial Times'a konuşan İngiliz Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss, "Bu hafta imzalamayı planladığımız anlaşma gümrüksüz ticaret anlaşmaları içeriyor ve geçen yıl 18,6 milyar sterlin değerinde olan ticari ilişkilerimizin sürdürülmesine yardımcı olacak. Anlaşma, İngiltere genelinde imalat, otomotiv ve çelik sektörlerinde binlerce işi güvence altına alacak”dedi.

Truss ayrıca, "Şimdiyse İngiltere ve Türkiye arasında yakın gelecekte mahsus bir İngiltere-Türkiye ticaret anlaşması yapılması için Türkiye'yle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" diye de ekledi.

Gazete, İngiltere'nin, Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat pazarı olduğunu dikkat çekti.

Bir İngiliz yetkili Financial Times'a yaptığı açıklamada ise, hem Türk üreticilerin hem de İngiliz meslektaşlarının yapılacak anlaşmadan "ani bir rahatlama hissi" duyduklarını söyledi. 

Financial Times, yeni anlaşmanın tüm tarım dışı ürünlerde gümrüksüz ticaretle İngiltere ile Türkiye arasındaki mevcut ticaret koşullarını kopyalamayı amaçladığını da ekliyor. Londra, AB ile gümrük birliğinin bir parçası olarak Türkiye'nin belirli tarım ürünlerine yönelik tercihli tarifelerini yenilemeyi de kabul etti.

İngiliz gazetesine göre; Türk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise, anlaşma taslağının "imzaya hazır" olduğunu doğruladı.

Gazete, Ankara'nın uzun zamandır AB ile gümrük anlaşmasında benzer bir güncelleme istediğini, ancak süreç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupalı liderler arasındaki çatışmalar nedeniyle büyük ölçüde siyasi nedenlerden dolayı durdurulduğunu söyledi.

Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret hacmi 2019'da 25 milyar 250 milyon dolara düzeyindeydi ve İngiltere, Türkiye'yle imzalanacak anlaşmanın, Japonya, Kanada, İsviçre ve Norveç 'in ardından beşinci büyük ticaret anlaşması olduğunu belirtti.

İngiltere geçen hafta en büyük ticaret ortağı AB ile dar ticaret anlaşmasını sağlamlaştırdı.

İngiltere, AB'den çıkış için verilen bir yıllık geçiş sürecinin sona ereceği 1 Ocak'tan önce, şu ana dek 62 ülkeyle ticaret anlaşması imzaladı.

Londra, Ankara'nın AB'yle Gümrük Birliği Anlaşması bulunduğundan, Türkiye'yle geçen hafta AB'yle anlaşmaya varıl masından önce Türkiye'yle ticaret anlaşması yapamıyordu.

Kaynak:Financial Times ve Ajanslar

Haber Ara