Dolar

32,5533

Euro

34,8826

Altın

2.426,84

Bist

9.645,02

‘Indiana Joan’ üç ülkede kriz çıkardı

Avrustralyalı Indiana Jones’un koleksiyonu ülkeler arasında krize neden oldu. Ortadoğu’daki kazılardan topladığı 3 milyon değerindeki eserlerle ilgili, Howard hakkında yağmacılık ve tarihi eser kaçakçılığından soruşturma açıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-27 09:21:38

‘Indiana Joan’ üç ülkede kriz çıkardı

Beyazperdenin aksiyon kahramanlarından Indiana Jones'un günümüz versiyonu Avustralya'da çıktı. 95 yaşındaki arkeoloji meraklısı kadının kazılardan topladığı hatıraların değeri 3 milyon Türk lirası olarak değerlendiriliyor. Birleşmiş Milletler diplomatı olan eşi sayesinde 1960'larda Ortadoğu'ya giden Joan Howard, arkeolojinin membaı olan bu bölgede kazı merakına yenik düşüyor.

Arkeolojiye duyduğu hayranlıkla, Mısır piramitleri ve Filistin mezarlarında kazı yapmak için gönüllü olan Howard on yılda beş ülkede keşif yaptı. Çalışmaların sonunda hatırı sayılır miktarda hatırayla evine döndü. The West Australian gazetesinde kısa süre önce yayınlanan bir yazıda Howard'ın elindeki geniş koleksiyondan bahsedilmesi üzerine bu kazılardan elde ettiği koleksiyon tartışma yarattı.

SORUŞTURMA BAŞLATILMASI ÇAĞRISI

Gazete Joan Howard'ı ünlü film karakteri arkeolog Indiana Jones'a benzeterek ‘Indiana Joan' lakabı taktı. Arkeologlar Howard'ın koleksiyonu hakkında soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Howard'ın tarihi eserleri topladığı dönemlerde bu faaliyeti suç olarak tanımlayan uluslararası bir yasa yoktu fakat söz konusu ülkelerin ulusal yasaları tarihi eser kaçakçılığını yasaklıyor. Mısır'da 1880'den itibaren, Howard'ın gittiği diğer ülkelerde ise en 1950'lerden itibaren tarihi eser kaçakçılığı suç niteliği kazandı. Joan Howard, son dönemde gelen soruşturma talepleri konusunda bir açıklama yapmadı.

Haber Ara