Dolar

32,3697

Euro

34,9573

Altın

2.325,43

Bist

9.079,97

İncirlik yeniden gündemde! Türkiye’nin görüntü talebi reddedildi!

Türkiye, IŞİD'le mücadele çerçevesinde İncirlik'te konuşlanmış olan Tornado tipi keşif uçaklarının elde ettiği görüntülere erişim istedi. Ancak Alman makamları bunu kabul etmedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-01 11:15:24

İncirlik yeniden gündemde! Türkiye’nin görüntü talebi reddedildi!

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Sputnik'in Spiegel'den  aktardığı habere göre
 Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yarınki Türkiye ziyareti öncesi iki ülke arasındaki İncirlik tartışması yeniden alevlendi.

TÜRKİYE'NİN TALEBİ

Türkiye, bir Türk general, İncirlik üssündeki Tornado tipi keşif uçaklarının elde ettiği görüntüler için Türkiye'ye doğrudan erişim sağlanmasını istedi.

Tuğgeneral, 'uçakların elde ettiği keşif görüntülerine doğrudan erişim sağlanması halinde Türkiye'nin İncirlik'te Alman birlikleri için planlanan yenileme çalışmalarına izni vereceğini' söyledi.

Ancak Reuters'ın haberine göre, Almanya Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin bu teklifini reddetti. Alman bakanlığı, keşif uçaklarının elde ettiği görüntülerin sadece IŞİD karşıtı koalisyon ile paylaşıldığını belirtti. Almanya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ayrıca onarım çalışmalarına başlamak için uzun süredir onay beklendiği, Türk tarafının söz konusu projeye neden hâlâ imza atmadığının ise bilinmediği belirtildi.

KAYNAK KİM?

Deutsche Welle Türkçe, Spiegel'in, bu haberi Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'nden ulaştığı kaynaklara dayandırdığını bildirdi.

ALMANYA GÖRÜNTÜLERİ NEDEN VERMİYOR?

Türkiye'nin Alman keşif uçakları tarafından çekilen Irak ve Suriye'deki IŞİD hedeflerinin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarına kısıtlı erişimi bulunuyor. Almanya'nın bununla, keşif uçaklarının elde ettiği bilgilerin Türkiye tarafından IŞİD karşıtı operasyonlar haricinde PKK ya da PYD'ye yönelik askeri operasyonlarda kullanılmasının önüne geçmeyi amaçladığı savunuluyor.

ZİYARET KRİZİ YAŞANMIŞTI

Alman parlamentosunun geçen yıl 2 Haziran'da 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanıyan kararının ardından Ankara ile Berlin arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Türk hükümeti, uzun süre Alman milletvekillerinin Adana'daki İncirlik üssünü ziyaret etmesine izin vermemişti.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara