Dolar

32,4537

Euro

34,7595

Altın

2.439,68

Bist

9.915,62

İlk kez kök hücrelerden fonksiyonel mini kalpler üretildi

Kök hücrelerden üretilen mini kalpler (organoid); kalpteki temel hücreleri fonksiyonel odacıklar ve temel damar yapısından oluşuyor. İşte bu mini organlar sayesinde kalp gelişimi daha iyi anlaşılarak, hastalığı tedavide daha iyi modeller oluşturulabilir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-28 10:10:30

İlk kez kök hücrelerden fonksiyonel mini kalpler üretildi

Sonunda bilim insanları ilk fonksiyonel  ve atan mini kalpleri üretmeyi başardı.

Kök hücrelerden üretilen bu mini kalpler(organoid);kalpteki temel hücreleri fonksiyonel odacıklar ve temel damar yapısından oluşuyor. İşte bu mini organlar sayesinde kalp gelişimi daha iyi anlaşılarak, hastalığı tedavide daha iyi modeller oluşturulabilir.

Bilim insanları bu insan kalbi organoidlerini yapmak için önce, yetişkin insanlardan cilt ve kan hücresi numuneleri aldı. Sonra bu hücreleri indüklenmiş pluripotent kök hücrelere dönüştürdü. Bu hücrelerin özelliği, istenilen hücre tipine çevrilebilmesinden geliyor.

Geçmişte bu hücreler kullanılarak; böbrek, karaciğer,akciğer,kan damarları ve hatta beyin gibi mini insan organları üretildi.

İşte araştırma ekibi şimdi bu listeye kalbi ekledi. “Bu proses sayesinde normalde embriyonun içinde olan kök hücreler gelişerek farklı hücre tiplerine ve kalpte bulunan mevcut yapılarak dönüşüyor.

mini-kalp-kok-hucre-740x470

Hücrelere gereken talimatları verdiğimizde, hücreler koşullar uygun koşullarla birleştiğinde, ne yapacaklarını biliyorlar,” diyor kıdemli yazar Aitor Aguirre.

Araştırma ekibi, laboratuvarda yetiştirilen mini kalplerin, insan kalbinin fetüssel gelişimini yakından takip ettiğini ve bu prosese ışık tutacağını belirtiyorlar.

6. Güne gelindiğinde organoidler kalp gibi atmaya başlıyor, 15 gün olduğunda ise 1 mm çapında kürelere sığacak kadar büyüyor ve kompleks iç odacıkları tamamlıyorlar. Ayrıca tüm kardiyak hücre tiplerini de barındırıyor.

19990174-7596461-image-a-57_1571665340029

Daha önceki araştırmada sıçan kalpleri insan hücreleriyle doldurulmuştu. Bu yeni metodun en büyük avantajı ise organoidlerin daha çabuk büyümeleridir.

Araştırmacılar laboratuvarda bu mini kalpleri oluşturarak, doğuştan gelen kalp hastalıkları gibi durumlarda yeni tedavileri denemek için etik test platformları oluşturmayı amaçlıyor.


Kaynak: Gerçek Bilim

Haber Ara