Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İkinci el araba fiyatları neden arttı?

Son bir yıl içerisinde ikinci el araba fiyatları yüksek bir oranda artış gösterdi. Peki araba fiyatlarını bu kadar artıran nedir? Ne zaman ikinci el araba fiyatlarındaki artış duracak?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-29 05:57:41

İkinci el araba fiyatları neden arttı?

Son bir yıl içerisinde ikinci el araba fiyatları inanılmaz derecede artış gösterdi. Uzmanlar bu artışın son altı ayını korona virüs salgınına bağlıyorlar. 

2019'un Aralık ayı itibariyle Cin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle üretim yapan, yan sanayi ürün üretimi ve tedarik zinciri sekteye uğramıştı. Bu nedenle yeteri sayıda üretilemeyen sıfır araçlar ve üretilen araçlarında fiyatının artması ikinci el araç piyasa fiyatlarınıda artırdı.

Uzmanlara göre ikinci el araba piyasa fiyatını artıran bir diğer neden ise opsiyonel araç kiralama firmaları olmaktadır. Operasyonel kiralama firmaları son 2 senedir araç havuzlarını büyütemediler ve 2 senedir ellerindeki araçları kullanıyorlar. Bu firmalar her yıl araçlarını yenilerler ve piyasada yoğun bir ikinci el araç olurdu. Ancak operasyonel kiralama firmalarının son 2 senedir araç havuzlarını istedikleri oranda büyütememelerinden dolayı ikinci el araç fiyatlarının yükselmesine olmaktadır.

İkinci el araç fiyatlarındaki artışın eylül 2020 gibi durağan hale gelmesi bekleniyor. Uzmanlar firmaların pandemi sonrası tekrar üretime başlamış olması, yan sanayi ürünlerin ve tedarik zincirlerinin tekrar yerine oturmasıyla eylül 2020 gibi sıfır araç üretim ve tedarik problemlerinin giderileceğini ve buna bağlı olarak piyasada ikinci el araç sayısında artış olacağını belirtiyorlar. Uzmanlar, piyasalarda artan ikinci el araçların, fiyatları durağan hale getireceği görüşündeler.

Haber Ara