Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

IKBY, 'bağımsızlık' sonrasında Bağdat'tan 'tazminat' isteyecek

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, 25 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumdan 'bağımsızlık' çıkarsa Bağdat'tan tazminat talep edeceklerini söyledi. Mirani, “Devlet olursak Kürdistan halkına yapılan soykırımlar için tazminat talebinde bulunacağız” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-23 15:40:27

IKBY, 'bağımsızlık' sonrasında Bağdat'tan 'tazminat' isteyecek

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gitmeye hazırlandığı 'bağımsızlık referandumunun' tarihi yaklaşırken, 'bağımsızlık sonrası' neler yaşanabileceğine dair resim netleşiyor. Buna göre Erbil yönetiminin planlarıarasında Bağdat'tan tazminat istemek var...

Erbil'de bulunan Selahaddin Üniversitesi'nde düzenlenen “Bağımsızlık Girişiminde Referandum Sonuçları” panelinde konuşmacı olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, burada yaptığı açıklamada “Devlet olursak Kürdistan halkına yapılan soykırımlar için tazminat talebinde bulunacağız” dedi.

Panele, Fazıl Mirani, Kürdistan Yürtseveler Birliği (KYB) Politbüro üyesi Sadi Ahmed Pire'nin de yer aldığı panelde Fazıl Mirani, “Hiçbir ülke açık bir şekilde ‘Referandumu destekliyoruz' diyemiyor çünkü Bağdat'la ilişkileri ve çıkarları var” ifadelerini kullandı.

Fazıl Mirani:
fazil-mirani-kdp-696x434

"İSRAİL DE AYNISINI YAPMIŞTI"

KDP Politbüro Sekreteri Mirani, sözlerine şöyle devam etti:

“İsrail Devleti, tanındıktan sonra Nazi soykırımına uğrayan Yahudiler için tazminat talebinde bulunmuştu. Kürdistan devlet olduğu zaman biz de tıpkı İsrail gibi Kürdistan halkına yapılan soykırımlar için tazminatı talebinde bulunacağız. Çünkü dünyadaki devletlerin çıkarları her zaman prensiplerinden önce gelir.”

"DEFAKTO BİR DURUM OLUŞTURACAĞIZ"


25 Eylül'de referandumun yapılacağını vurgulayan Fazıl Mirani, “Referandumu yapıp başarılı olursak, defakto bir durum oluşacaktır. Bu da diğer devletlerin bizimle ilişki kurmasını sağlayacak” dedi.

Müzakere heyetinde yer alan Fazıl Mirani, “Bağdat'a yaptığımız ziyarette Iraklı yetkililere, ‘Sizinle olduğumuz sürece bizim üzerimizden anlaşmalar yapacaksınız' dedik. Referandum konusundaki tavrımızı onlara en net ifadelerle ilettik” diye konuştu.

İSRAİL BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN'I DESTEKLİYOR

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bu ayın başında Kongre'de yaptığı konuşma sırasında “Irak'ta Kürt devletine dair olumlu tavır içindeyiz” demişti.

Haber Ara