Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İHH'dan Kuşatma altındaki Felluce halkına yardım eli

İHH, Irak ordusu ve Şii milislerin kuşatması sonucu insani krizin baş gösterdiği IŞİD'in kontrolündeki Felluce'den kaçıp civardaki kamplara sığınan 2 bin aileye gıda dağıtımı gerçekleştirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-05 13:29:08

İHH'dan Kuşatma altındaki Felluce halkına yardım eli

2014 yılında IŞİD'in kontrölüne giren Irak'ın Anbar vilayetine bağlı Fellüce bölgesi, 2015 yılında Irak ordusu ve Şii milisler tarafından tamamen kuşatılmış durumda.

Kuşatma sürecinde bölgenin yiyecek ikmalini sağlayacak ve bazı ailelerin Felluce'yi terk etmesine imkan veren yolların kapatılması nedeniyle sayıları 3 ile 5 bin arası olduğu tahmin edilen ailenin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu gelen bilgiler arasında.

Bu yüzden insani yardımların ulaştırılamadığı bölgeden kaçmayı başarıp civar kamplara sığınan yaklaşık 2000 aileye gıda yardımı yapıldı.

İHH'nın bölgeden edindiği bilgiye göre güvenlik güçleri, IŞİD mensuplarının yararlanmaması için Felluce'ye hiçbir ilaç ve gıdanın sokulmasına izin vermediği için bu uygulamadan en büyük zararı bölgede mahsur kalan halk görüyor.  Yetkililerden sivillerin ilçeden çıkabilecek güvenli koridoru oluşturmasını isteniyor.

Öte yandan, Irak İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yayınlanan raporda, IŞİD kontrolünde olan ve güvenlik güçleri tarafından kuşatma altında tutulan Felluce'de 100 bin sivilinin mahsur olduğu, ilaç ve gıda sıkıntısı çektikleri, IŞİD tehdidi nedeniyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya oldukları ifade edildi.

Raporda ayrıca, Felluce sakinlerinden Muhammet el-Halbusi'nin bazı insanların otları haşlayıp yiyerek hayatta kalmaya çalıştığını söylediği aktarıldı.

Tıbbi malzeme eksiliğinden Felluce'deki hastaneler en düşük seviyede hizmet vermekte.

Felluce'de yiyecek fiyatları da tavan yapmış durumda. 1kg pirinç 40-50 usd, 1kg şeker 20-30 usd, 1kg un 40-50 usd civarında.

Bölgede aktif sivil toplum kuruluşları insani yardımların ulaştırılmasında şimdiye kadar hiçbir yol bulamıyor.

Haber Ara