Dolar

32,4569

Euro

34,6514

Altın

2.391,20

Bist

10.045,74

İdlib'de HTŞ'ye alternatif 'sivil inisiyatif'

İdlib'de Suriyeli 70 akademisyenin öncülüğünde, muhalif gruplar ve aşiret temsilcilerinin katıldığı 400 kişilik bir toplantı yapıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-18 11:50:21

İdlib'de HTŞ'ye alternatif 'sivil inisiyatif'

TIMEUTKR | HABER MERKEZİ

İdlib yakınlarında serbest bölgede Suriyeli 70 akademisyenin öncülüğünde, muhalif gruplar ve aşiret temsilcilerinin katıldığı 400 kişilik bir toplantı gerçekleştirildi. Toplanan temsilciler ilk kez bütün devletlerden, siyasi-askeri grup ve yapılardan bağımsız bir inisiyatif oluşturma amacı taşıyor. Hedef, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde sivil yönetim oluşturmak. Toplantı yerinin İdlib olarak seçilmesindeki amaç ise uluslararası güçlerin kontrolü ele geçirmesinin ardından bölgenin kaderini etkileyecek askeri müdahalelere fırsat vermemek... Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre temsilciler, Heyet'ut Tahrir'uş Şam'ın sivil inisiyatifi kabul ederek sivil alandan çekilmesini sağlamayı amaçlıyor. Habere göre toplantıda 16 çalışma grubu kuruldu.

'OLUŞUM KAOSTAN ÇIKIŞIN TEK YOLU'

Sivil akademisyen inisiyatifi yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

Sadece İdlib değil bütün özgür Suriye bölgelerini kapsayan birleşik sivil idare kurmayı hedefliyoruz. HTŞ'nin inisiyatifi kabul etmesi ve sivil alanından tamamen çekilmesi için bir fırsat oluşturmayı amaçlıyoruz. İnsiyatif eğer gerekli meşruiyeti kazanırsa devrimin nefes alması ve canlandırılması için son şans olacak. Sivil idaresine gerekli olan meşruiyet sadece halkın temsili ile kazanılacak. Şu ana kadar kuzeyde bulunan büyük askeri grupların çoğu inisiyatifin içeriğini ve projesini desteklediğini gösterdi.”

İnsiyatif adına yapılan açıklamada ayrıca, Nusra ile HTŞ'nin bertaraf edilmesi ve sivil idarenin desteklenmesinin grupçuluktan ve kaostan çıkışın tek yolu olduğu belirtildi. İdlib ve diğer özgür bölgelerin bir insani felaketten kurtulmasının tek yolunun sivil idareler olduğu vurgulanarak “Gidişatı Esad rejiminin ve onu eskiden ve yeniden destekleyenlerin tersine itmek isteyenlerin bu inisiyatifi desteklemekten başka hiçbir çareleri yoktur” ifadeleri kullanıldı.

 

Haber Ara