Dolar

32,4730

Euro

34,7872

Altın

2.441,70

Bist

9.915,62

İbadi: Kürdistan’ın bağımsızlığı teorik boyutta

Irak Başbakanı Haydar İbadi, IKBY bölgesinde devam eden bağımsızlık çalışmaları ile ilgili konuştu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-08 10:35:14

İbadi: Kürdistan’ın bağımsızlığı teorik boyutta

Haydar İbadi, Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında “Bu konu siyasi olarak bize sunulmadı. Tabii ki halkların geleceğini tayin etme hakkı var ancak bu mesele teorik boyuttadır ve atılan rasyonel hiçbir adım yok. Herkese saygı duyan ve hizmet eden Irak'tan yanayız. Tek ve birleşik Irak'ı güçlendirmek istiyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi'yle yaşanan sorunların çözümü için ortak çalışmaların sürdüğünü belirten İbadi, “İlk defa peşmerge ve güvenlik güçlerimiz arasında işbirliği ve dayanışmada sıçrama yaşandı. Hiçbir konuyu tartışmak elbetteki yasak değil ancak yasak olan tek taraflı karar almaktır. Irak, bugün birleşmeye en yakın olduğu dönemdedir. Devleti, herkesi temsil ettiği ve savunduğu yapıya yakınlaştırmayı arzuluyoruz” dedi.

İbadi ayrıca, Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonuyla ilgili açıklamalar da yaptı. IŞİD'in büyük ölçüde güç kaybettiğini belirterek Musul'un IŞİD'den alınmasıyla ilgili şöyle konuştu:

“Önümüzdeki görev daha kolay ve güçlerimiz de buna hazır. Bu aşamada zorluklarla karşılaşacağız ama askeri planlarımızı tamamlamayı sürdürüyoruz."

Haydar İbadi, Musul'un doğusunda IŞİD'den kurtarılan bölgede valilik ve kaymakamlık binalarını yeniden açtıklarını belirtti. Kurtarılan bölgelerde Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ni de devreye soktuklarını, birçok devlet dairesinin de göreve başladığını ifade etti.

Musul'da kontrolün sağlandığı bölgelerde IŞİD'e ait çok sayıda patlayıcı madde ele geçirdiklerini belirten İbadi, “Musul'da teröristleri kovalamaya devam edeceğiz. Doğuda çok sayıda aile evine geri döndü ve oradaki hizmetler devreye girdi. Yeni sığınmacıları yerleştirmek için gerekli çadır ihtiyaçlarını da karşılayacağız” diye konuştu.

İbadi, ülkedeki yerel ve genel seçimlerin birleştirilmesi iddiasına yönelik bazı tarafların seçimleri birleştirmek istediğini belirterek, “Hükümet olarak yerel seçim tarihini 16 Eylül olarak kararlaştırdık. Yüksek Seçim Komiserliği de seçimlerin bu tarihte yapılması için çalışmalarını yapıyor ancak meclisin seçim kanunu düzenlemesi lazım ki zamanında yapılsın. Hükümet olarak seçimlerin zamanında yapılmasını istiyoruz. Güvenlik anlamında da buna hazırız” şeklinde konuştu.

İbadi, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin Bağdat'ta bazı otellerin terör saldırısına maruz kalacağına ilişkin uyarıda bulunması konusunda, "Büyükelçiliğin uyarısındaki arka planı bilmiyorum ancak terör saldırılarıyla ilgili bize her gün uyarı geliyor. İstihbarat güçlerimiz, terör hücrelerini açığa çıkartmaya çalışıyor. Her uyarının takipçisi olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Haber Ara