Dolar

32,4746

Euro

34,8116

Altın

2.441,88

Bist

9.915,62

Hz. Hüseyin'e karşı, Hz. İsa... Ortadoğu'da mitler yarışıyor

Kasım Süleymani'nin ölümü sonrasında İran dini lideri Ali Hamaney, Twitter hesabından Hz. Hüseyin'in cennette Süleymani'yi sarılarak karşıladığı bir tasviri paylaştı. Buna karrılık sosyal medyada Beyaz Saray Oval Ofis'te Hz. İsa'nın Trump'a sarıldığı bir tasvir dolaşıma girdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-05 15:40:45

Hz. Hüseyin'e karşı, Hz. İsa... Ortadoğu'da mitler yarışıyor

TIMETURK | HABER MEKREZİ

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile brilikte Bağdat'ta bulunduğu sırada ABD bombardımanı sonucu hayatını kaybetti.

HAMANEY'DEN HZ HÜSEYİN'Lİ PAYLAŞIM

İran dini lideri Ali Hamaney, dün (4 Ocak) sosyal medya hesaplarında Kasım Süleymani ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Bu paylaşımdayer alan resimde Hz. Muhammed'in Kerbela'da şehit edilen torunu, Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin'in Kasım Süleymani'yi cennette sarılarak karşıladığı tasvir ediliyordu.

2020-01-05_15h25_28

Tasviri, Şii kültüründe sıklıkla rastlanan ve yas tutuma süreçlerinde görülen acının resmedilmesi geleneğiyle bağdaştıranlar olduğu kadar; eleştirenler de oldu.

Yine sosyal medyada bir tasvir daha sıklıkla paylaşılıyor. Özellikle Kasım Süleymani'nin şehit olduğunu savunan Şii hesaplarda paylaşılan tasvirde, Süleymani'nin cennette Hz. Muhammed'in torunları, Hz. Ali'nin oğulları Hasan ve Hüseyin tarafından karşılandığı ve bu isimlerden birine sarıldığı gösteriliyor.

ENfVFRrVUAAoBDE

HZ İSA TRUMP'A SARILIYOR

Bunun yanı sıra son iki gündür sosyal medyada dolaşıma sokulan bir resimde de Hz. İsa'nın Beyaz Saray'daki Başkanlık ofisi olan Oval Ofis'te Trump'a sarıldığı bir tasvir dolaşıma sokuldu.

Süleymani'ye Hz Hüseyin'in sarıldığı tasvir bizzat Ali Hamaney tarafından paylaşılsa da ABD Başkanı Trump henüz dolaşıma soluşan Hz. İsa'lı tasviri paylaşmadı.

ENgJS2dXkAEMMZ7

ABD-İRAN ÇEKİŞMESİNDE SEMBOLLER YARIŞIYOR

Öte yandan ABD-İran arasındaki gerilim mitler kadar sembollerin konuşulmasına da sebep oldu. Tahran'ın  Güney Kerman eyaletindeki Devrim Muhafızları Komutanı General Gholamali Abuhamzeh, ABD'yi vurmak için 35 hedef belirlediklerini söyledi.

Abuhamzeh, “Hürmüz Boğazı, Batı için hayati bir nokta ve çok sayıda Amerikan muhrip ve savaş gemileri oradan geçiyor. bölgedeki önemli Amerikan hedefleri uzun zamandan beri İran tarafından tespit edildi... 35 ABD hedefi ve ayrıca Tel Aviv de ulaşabileceğimiz menzilde" dedi.

ABD Başkanı Trump, bu açıklamaya sembolik bir hatırlatmayla cevap verdi. Trump, 1979'daki İran devrimi sırasında basılan ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'ni hatırlattı ve o sırada esir alınan 52 Amerikalı'ya atfen İran'ı vurmak için 52 hedef belirlediklerini duyurdu. 

Trump şunları söyledi:

“Dünyayı, son zamanlarda yüzlerce İranlı protestocu ve hayatında öldürdüğü tüm insanların yanı sıra bir Amerikalıyı öldürüp birçoğunu da yaralayan teröristlerinden temizlediğimiz için İran bazı ABD unsurlarını hedef alma konusunda oldukça cesurca konuşuyor. (Süleymani) Zaten Büyükelçiliğimize saldırıyordu ve başka yerleri vurmak üzere hazırlık yapıyordu. İran zaten yıllardır sorundan başka bir işe yaramadı. Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran'ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor.”

Trump'ın bu açıklamasına Twitter'dan cevap veren İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif "Donald Trump, cuma günü korkakça işlediği terörle, uluslararası hukuku tüm boyutlarıyla ihlal etmiştir. Şimdi uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmekle tehdit ediyor. Kültürel alanları hedef almak savaş suçudur" dedi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre, İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Seyyid Abdurrahim Musevi, Tahran'da yaptığı konuşmada, "Böyle bir işe cüret etmelerini uzak bir ihtimal görüyorum ama muhtemel bir çatışmada, bu 5 ve 2 rakamlarının neye karşılık geldiği o zaman belli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Haber Ara